Skruvat i Lantz debut

Enligt Annika Lantz finns det vissa likheter mellan henne och bokens huvudperson Kristina Poppel.  Plyschbyxor och gympadojor – Annika Lantz klär sig gärna bekvämt.
Enligt Annika Lantz finns det vissa likheter mellan henne och bokens huvudperson Kristina Poppel. Plyschbyxor och gympadojor – Annika Lantz klär sig gärna bekvämt.
Hon är en av Sveriges populäraste radioröster men tyckte att hon gick på tomgång. Då tog hon tjänstledigt för att skriva.

Nu romandebuterar ­Annika Lantz med en skröna om en total mediesnurr.

Tänk dig följande: En ung arkeologistudent hittar Moses tredje stentavla vid en utgrävning i Jordanien. Där finns ett elfte budord, direkt från Gud till Moses. På den står det ”Må kvinnan styra över himmel och jord och allt däruti”. Då går alla i spinn. Politiker, arkeologer, bankfolk, präster, radikala feminister och en speedad journalistkår – alla försöker vinna fördelar av vad de tror ska bli en ny världsordning.

Låter det skruvat? Det tycker även radioprofilen Annika Lantz, som hittat på storyn.

– Det är en helt skruvad historia, men samtidigt har jag faktiskt tagit vissa repliker från intervjuer jag gjort med makthavare. Det visar att verkligheten som pågår runtomkring oss faktiskt är skruvad. Jag har bara gjort den roligare, slår hon fast.

Det är tidig morgon i kaféet ”Nästan hemma” i Mälarhöjden. Annika Lantz har just lämnat barnen i skolan och hastar in, klädd i blå plyschdress. Hon älskar att jobba i plysch, det är mjukt och skönt.

Troligen bar hon även plysch­dress när hon skrev ”Det elfte budet”. Romanen kom nämligen till i sovrummet. Hon började skriva den för ett par år sedan, då hon efter många år i radion kände att hon gick på tomgång. Därför tog hon tjänstledigt för att se om hon kunde skriva något längre.

Det kunde hon. Och romanen som växte fram blev bland annat en drift med mediernas jakt på scoop och nya, heta personer.

– Jag är väldigt kluven inför mediesnurror, jag tycker de är hemska och svåra att reda ut. För att inte hamna i dem är det viktigare än någonsin att ha en gräns där man sätter stopp och en egen fast grund att stå på när man jobbar, säger hon och tillägger att hon är försiktig med Facebook och Twitter just på grund av detta.

Och nu är boken alltså klar. Med synbar tillfredsställelse rotar hon fram den ur ryggsäcken. På omslaget pekar en rosa hand (Guds eller en kvinnas?) på en ljusomstrålad stentavla där boktiteln är ”ristad”. Nog kommer den att synas i bokhandelsdisken, alltid. Och Annika Lantz hoppas förstås att många villa läsa hennes skröna där hon skojar rejält med både feminister (trots att hon är en själv) och politiker (som hon egentligen beundrar för deras ihärdighet).

Journalister får, som sagt, också en rejäl släng av sleven. Bokens radioprogramledare Kristina Poppel deltar i en upptrappad och bisarr jakt på arkeologistudenten Mlissa Krauss, som hittade stentavlan.

– Även om jag jobbar med underhållning och hon med nyheter finns det finns vissa likheter mellan Kristina Poppel och mig, haha. Precis som hon har jag ibland varit fixerad vid vad kolleger tycker och känt trycket att tävla. Men jag har blivit lugnare med åren. Jag behöver inte spegla mig i andra längre för att duga.

Fakta