Slumpen gjorde Åsa till författare

Författaren Åsa Hellberg.
Författaren Åsa Hellberg.
47 år gammal debuterade Farstabon Åsa Hellberg som författare. Sedan dess har hennes böcker släppts i tolv länder och nu, åtta år senare, släpper Åsa snart sin sjätte bok - och den tredje boken i serien om Sonja.
- Jag märkte sent i livet att jag har fallenhet för att skriva, säger Åsa.

Åsa Hellberg har gått från en stressfylld vardag som produktchef på ett stort företag till ett lugn liv som författare i hemmiljö.

– Jag saknar ingenting från den gamla tiden. Då trodde jag att jag var beroende av andra människor i min arbetsmiljö, nu vet jag att jag trivs allra bäst i ensamhet. Jämfört med då är detta rena drömlivet, säger hon.

Gick in i väggen

Under många år pendlade hon, som ensamstående mamma, mellan hemmet i Farsta och jobbet i Upplands Väsby. Till slut tog det stopp och Åsa Hellberg kraschade, en krasch som senare indirekt förde in henne på författarbanan.

– Det var en ren slump att jag blev författare. Efter att jag gått in i väggen gick jag en coachutbildning, sista dagen skulle man lova någonting som man var tvungen att hålla och out of the blue sa jag att jag skulle skriva en bok, säger hon.

Den första boken, Casanova, var en självbiografi som handlade om hennes tuffa år tillsammans med en sexmissbrukare och alkoholist. Orden rann ur henne och boken tog bara fem veckor att skriva färdigt.

Egen städfirma – en reservplan

Även om Åsas författarkarriär för tillfället går lysande har hon en reservplan om det skulle gå sämre i framtiden, eller om hon skulle tröttna på att skriva böcker.

– I så fall skulle jag vilja köra taxi eller ännu hellre driva egen städfirma. Att städa hos andra är mycket roligare än att göra det hemma, säger hon.

Åsa Hellbergs nya bok, Sonjas nya chans, släpps 18 september och för den som är extra nyfiken på släppet är det den 21 september öppen releasefest på biblioteket i Farsta.

Fakta

Fakta / Åsa Hellberg

Ålder: 55
Bor: Fagersjö, Farsta
År i Farsta: 24 (bott i Hökarängen, Farsta Strand, Larsboda och Fagersjö)
Födelseort: Fjällbacka (precis som Camilla Läckberg)
Aktuell: Släpper i september den tredje boken i serien om Sonja