Slut med att nobba festivalen

Eric Gadd gillar direktheten i Melodifestivalen, att den innehåller allt från superproffsiga sportinsatser till amatörmässiga nummer som går rakt in i hjärtat. ”Det finns en friskhet i det.”
Eric Gadd gillar direktheten i Melodifestivalen, att den innehåller allt från superproffsiga sportinsatser till amatörmässiga nummer som går rakt in i hjärtat. ”Det finns en friskhet i det.”
Sveriges soulkung har chockat sig själv. I helgen tävlar Eric Gadd i ”Melodifestivalen” för första gången.

Under de tre avgörande minuterna gäller det att han inte blir övertänd.

– Då blir det bara en jävla massa hoppande.

Du säger att du har chockat dig själv genom att tacka ja till ”Melodifestivalen”?

– Exakt. Det var lite så. Mycket i min karriär handlar om att motsäga mig själv. Men det är mycket annat som jag också har sagt att jag inte ska göra, typ bära bermudashorts. Jag har alltid tyckt att det är så fult och då får jag en trängtan att stila till det, så att det blir snyggt. Det är likadant med karriären. Men shortsen har jag fortande inte haft på mig.

I dag är Eric Gadd dock stilsäkert klädd i en fiskbensmönstrad Lars Wallin-kavaj där han sitter på en barstol i Östermalmshallen. Han dricker cappuccino efter att ha lämnat dottern på dagis.

Framför honom på bordet ligger en liten hårddisk. Där finns alla låtarna till nya albumet. En av dem, ”Vi kommer aldrig att förlora”, tycker han blev extra bra – ”stolt, härlig, romantisk och melodiös”. När han fick frågan om han ville medverka i ”Melodifestivalen” svarade han ja på magkänsla.

– Förut har jag inte vågat vara med. Jag har tänkt att det inte är rätt steg.

”Vi kommer aldrig att förlora” beskriver han som en liten kampsång för drömmarna och illusionerna. Som människor behöver vi drömmens och romantikens kraft, menar han.

Hur tar det sig uttryck för dig konkret?

– Mitt värv. Att hålla på med musiken. Jag är romantiker i min livsåskådning och tror inte på cynismen. Men till vardags skulle jag kunna bli bättre och behöver en uppskärpning.

Skärpa till dig hur då?

– Jag tänker på allt, blommor, choklad och att uppvakta. Många gillar överraskningar, men själv är jag jättekänslig för det.

Men varför gillar du inte överraskningar?

– Jag vet inte, jag skäms nästan. Vi är en typ som är så, medan andra är mer ”sätt på mig en ögonbindel och ta mig till Paris”.

Nu ska du tävla i Karlskrona under planerade former. Är du en tävlingsmänniska?

– Jag är det väldigt mycket ”i garderoben” och erkänner det inte gärna för mig själv. Spelar jag Alfapet kan den jäveln komma fram. På presskonferensen slog det mig, ”aj fan, det här är en tävling” men jag ser framför mig att jag kör min låt och åker jag ut på arslet gör det inget. Jag ska försöka hålla koll på mig själv.

Hur har du förberett dig?

– Jag har måttat kavajen och kläderna är tillbaka från skräddarna. Jag har också prövat hårlängden genom att klippa mig långt innan, för att veta vilken längd jag ska ha.

Nu ska han repa tävlingslåten live, akustiskt och singback, så att han ”har den i fickan”. Det viktigaste är att inte bli övertänd.

– Är jag för laddad, blir jag snurrig. Jag svävar i väg och det blir bara en jävla massa hoppande. Jag måste möta elden med fötterna på jorden.

Fakta

öppnar galleri

Namn: Eric Gadd.

Ålder: 47.

Familj: Hustrun Cornelia, 46, dottern Leonora, 6.

Bor: Humlegården.

Aktuell: I ”Melodifestivalen” den 2 februari. Ny skiva i april.

Öppnar ett galleri: Den 1 april hjälper han sin hustru med hennes galleri CG6 på Cardellgatan 6. ”Det är både ett galleri och en riktig akustisk salong.”

Om skiftet från engelska till svenska: ”Det kommer fraser ur ryggraden, som vill fram. Jag är jävligt hattig och det som kom ut var – happ! – på svenska.”

Fakta

Så tittar Eric på Melodifestivalen

klassiskt Snacks : ”Det går inte att titta utan ostbågar förstås. Det är något 70-talistiskt. År 1975 under ”Michelangelo” blev jag invigd och trädde in i Melodifestivalvärlden.”

stora ytor: ”Jag måste ha en skön fåtölj eller kunna ligga raklång i soffan. Jag behöver spejs, så att jag kan hoppa upp utan att trampa på katten eller en legobit. En skämskudde är också bra. Hoppas inte alltför många kommer upp under mitt nummer.”

Hög volym: ”Ha jävligt högt ljud på tv:n hela kvällen. Mina kulturella vänner rynkade på näsan när tv:n var på under en bjudning.”