Hon snackade till sig silver i poesi-SM

SilverSaga från Danderyd.
SilverSaga från Danderyd.
Saga Hedberg från Danderyd ingår i Sveriges första kvinnliga "poesicrew". Nu har de precis kommit tvåa i poesi-SM.
– Hittar man rätt finns inget bättre i världen, säger Saga Hedberg.

Att tävla eller icke tävla i poesi – det är inte frågan för Saga Hedberg från Danderyd. Hon kom precis tvåa i poesi-SM som precis avgjordes i Göteborg. Tillsammans med, Josefin Silan Karlsson, Agnes Török (som kom 1:a respektive 2:a i den individuella tävlingen förra året) och Hanna Haag (som kom 2:a i år) ställde de upp i lagtävlingen under lagnamnet Det nya Gardet.

– Det känns jättekul att det gick så bra. Vi har valt att använda av våra egna texter. Vissa delar skriver vi ihop och sedan syr vi ihop texten där orden går i varandra. Genom att ta våra olika personligheter och sätta samman dem till ett gemensamt uttryck kände vi verkligen vad poesi kan ge, säger Saga Hedberg till Mitt i.

Norge blev svenska mästare

Under Poetry Slam SM för de tävlande tre minuter på sig att framföra sitt bidrag inför publik och domare. Konstformen Poetry Slam uppstod för att få människor att bli mer intresserade av poesi. De fyra poeterna i Det nya Gardet – Jag vill bara att alla ska tycka att allt jag säger är en bra idé, utgör Sveriges första kvinnliga ”poesicrew” och kommer under 2017 att turnera i både Norge och Sverige. Finalduellen avgjordes mellan förra årets vinnare och Det nya Gardet. Med endast 0,2 poängs marginal gav Det Nya Gardet en andra plats och gjorde ett norskt lag till svenska mästare.

”Hittar man rätt finns inget bättre i världen”

– Att skriva texter tillsammans är en balansgång mellan att hitta sina egna ord och sin egna röst och sitt eget uttryck samtidigt som gruppen och texten ska berätta en gemensam historia. Att vara fler i den processen är en styrka men det tar också längre tid. Är det inte rätt sammansättning av människor kan processen kräva mer än den ger tillbaka men hittar man rätt, som vi har gjort, så finns det inget bättre i världen, säger Saga Hedberg.

Poesi sedan barnsben

För Sagas del startade poesiintresset när hon var 6 år och hittade en text i en skolbok som handlade om att alla skulle vara snälla mot varandra. Idag är hon 32 år och livnär sig på sin poesi tillsammans med teater som också ligger henne varmt om hjärtat.

– Det tar ett tag att bygga upp en ekonomi med poesi. Vi turnerar nu och det går även att boka oss. Jag tittar möjligheten att få uppträda i Danderyd. Det vore väldigt kul, säger Saga Hedberg.

Utdrag ur tävlingsbidraget ”Jag vill ju bara”:
Jag vill ju bara
få sluta vara nyskapande
våga vara skaplig

Jag vill ju bara
förändra världen
en paljett i taget

Skratta och sjunga
tills natten vaknar
och dansa så att marken skakar

Jag vill ju bara ha
min revolution
är att be om hjälp

Säga nej
 Säga hej
utan att känna dig

Att bara vara tjej de dagar jag känner mig som en
Min revolution är att lita på vi:et och vägra dom:et
som ett mantra.