Snart dags för teaterkvällar på Elfviks Gård

Den 29 augusti har "Leve texten" smygpremiär på Elfviks Gård.
Den 29 augusti har "Leve texten" smygpremiär på Elfviks Gård.
I slutet av augusti sätts flera musik- och teaterföreställningar upp på Elfviks Gård. Bland annat "Leve texten" där skådespelaren och sångren Erik Winqvist hämtat inspiration från en sovjetisk superstjärna.

I det gamla sädesmagasinet på Elfviks Gård har den nyskrivna föreställningen ”Leve texten” smygpremiär innan den sätts upp på Boulevardteatern i höst.

Skådespelaren, musikern och manusförfattaren Erik Winqvist tolkar sina litterära idoler och musikaliska förebilder. Idén kom till efter Bob Dylan vann nobelpriset i litteratur.

– Jag har alltid lyssnar på hans musik men jag kom på att jag var för dålig på engelska, att förstå innebörden av hans texter, säger Erik Winqvist.

Inspirerats av en Sovjetisk poet

I stället började han gå tillbaka till de lyriker vars texter ligger honom varmt om hjärtat. En är Vladimir Vysotskij som var en berömd poet och musiker i det forna Sovjetunionen.

–  Han var en superstjärna och hans låtar riktade kritik på hur det var att leva i Sovjet, utan att makthavarna förstod det.

Stoppar politiken i en låda

Föreställningen berör texter av poeter som skrivit om politik och samhällets orättvisor, men berättelsen handlar snarare om livet och döden.

– Jag använder en låda som jag lägger ner all politik i, sen frågar jag mina musiker om låset fungerar, då svarar de att det pyser.

Leve texten är en av fyra föreställningar som sätts upp på Elfviks Gård mellan 23 augusti och 20 september.

Fakta

Sommarkväll på Elfviks Gård

Programmet

  • Dom som kände livet ”kött och ben åt livets noveller”. Spelas onsdag 23/8, klockan 19.

  • Leve Texten! Berättelser och sånger framförda av skådespelaren Erik Winqvist och musikerna Simon Forsman och Tobias Grenholm. Spelas tisdag 29/8, klockan 19.00.

  • Evert Taube dammas av och tolkas med texten i fokus. Tre artister om sin relation till Evert Taube. Genom att sätta texterna i fokus får nationalpoeten och kosmopoliten nytt liv. Spelas tisdag 5/9, klockan 19.00.

  • Lower East Manhattan Project. ”Jazzmusik, med tydlig bruksanvisning”. Spelas onsdag 20/9 klockan 19.00.

  • Alla föreställningar framförs i magasinet på Elfviks Gård.