Lise, 97, söker talanger till sin teatergrupp

Lise Drougge har skrivit 36 pjäser hittills – en får nypremiär på Träffpunkten Allén.
Lise Drougge har skrivit 36 pjäser hittills – en får nypremiär på Träffpunkten Allén.
Lusten att skapa försvinner inte med åren, tvärtom.
Nu sätter Lise Drougge, 97, upp sin pjäs Rosetta – och söker ett gäng äldre som vill vara med i teatergruppen.
Premiär blir på Träffpunkten Allén.

Manuset till pjäsen, som Lise Drougge skrev 2004, ligger framför oss på köksbordet. Det är en ganska nätt lunta, men dialogen är rapp och innehåller både sångsnuttar och ord med omkastade bokstäver.

Rosetta är en humoristisk historia som går åt kabarethållet. Tanken är att föreställningen ska ha premiär på Träffpunkten Allén, mötesplatsen för Sundbybergs äldre i centrum.

– Det saknas en riktig scen där, men åskådarna kan sitta runtom skådespelarna tänker jag. Det kan bli katastrof, eller så blir det riktigt bra. Då kan vi åka ut på turné sen, säger Lise.

Hon är dramatiker, författare och konstnär och har fått flera utmärkelser för sin kulturgärning, bland annat Svenska Dagbladets litteraturpris 1954 och Stockholms stads kulturstipendium fyra år senare.

Lise Drougge jobbar på en ny bok.

Listan över pjäser hon skrivit är diger, 36 stycken har det blivit hittills. Hennes böcker fyller ett helt plan i bokhyllan (ännu en blir till i datorn som står uppställd på skrivbordet) och väggarna i lägenheten är belamrade av Lises tavlor. 97-åringen från Landskrona har inga planer på att pensionera sig från konsten, hon vet hur man håller sig pigg.

– Jag har aldrig rökt och äter mycket lite. När jag äter så blir det mycket frukt och bär. Nyponsoppa är bra också. Och B12-tabletter, så slipper man Alzheimers.

2009 bytte Lise skånska slätter mot utsikt över Bällstaån.

– Det var barnen som ville ha upp mig, det var inget att be för, konstaterar hon.

Det kan bli katastrof, eller så blir det riktigt bra. Då kan vi åka ut på turné

Här i Sundbyberg gjorde Lise snabbt avtryck. I Signalbibliotektet finns ett kursrum uppkallat efter henne – där hänger också en av hennes tavlor – och hon har ställt ut på Kulturcentrum. Men när det gäller teater lämnar den nya hemstaden en del att önska, tycker Lise. Rekryteringen av skådespelare till Rosetta har varit en oväntat mödosam process.

Nere i porten sitter en lapp med en efterlysning av äldre, grå/vithåriga damer för repetitioner en gång i veckan.

– Jag har bara fått ett svar. Det här drar ut förskräckligt på tiden! I Skåne är alla intresserade av teater, här går det riktigt trögt. För en tid sedan försökte jag få nattpatrullen i hemtjänsten att ställa upp, men de ville inte. De vet inte om det själva men de är ju redan skådespelare, de kommer hit, lägger gamlingen i sängen och säger sov gott. Alla spelar teater!

Kanske finns några teaterglada bland Mitt i:s äldre läsare? Några särskilda kvalifikationer eller talanger krävs inte, försäkrar Lise.

– Nej, förutom att man måste kunna lära sig lite repliker. Men man får ha fuskpapper, i teater är alla knep till tillåtna.

Det finns en back up-plan – några ur Sundbybergs hemtjänstpersonal har lovat ställa upp om det inte blir napp. Julita som är hos Lise varje dag och fixar fika när Mitt i är på besök, har börjat repetera rollen som Sussi.

– Det tar tid att lära sig repliker och det är mycket annat som ska hinnas med att göra på dagarna. Men det är roligt. Fast sjunga, nej, det göra jag inte, skrattar Julita.

Namnet Rosetta kommer från en rymdsond som sköts upp 2004, berättar Lise.

– När jag skrev pjäsen skulle de just avfyra raketen. I mycket hög fart skulle den fara genom rymden i tio år för att hamna på en avlägsen himlakropp som de spanat in. Men du ska inte tro att det var några gröna gubbar de kom fram till. Det såg ut som jord bara.

Handlingen i pjäsen är betydligt mer jordnära och kretsar kring en grupp damer på ett äldreboende. Nu är Lise ivrig att komma igång med repetitionerna.

När vi skiljs åt är det med orden:

– Skriv något positivt nu, så blir det succé och vi kan åka ut på den där turnén!

Fakta

Undervisade prinsessa i matte

Lise Drougge, född 1919, bokdebuterade 1951 och har skrivit noveller, romaner och barnböcker. Numera ger hon ut på eget förlag och illustrerar själv omslagen.

Hon startade ideella experimentteatern Teater Vanessa på 90-talet med hemmascen i Lund.

Lise är filosofie doktor i fysikalisk kemi och jobbade länge som lärare. ”Jag hade prinsessan Birgitta som elev i matematik på Franska skolan här i Stockholm, så det blev Sibylla som fick skriva under pappren när Birgitta inte lyckades i skolan”.

Lise Drougge jobbade länge som lärare.

 

Fakta

Vill du spela teater?

Är du äldre och vill vara med i Lises teatergrupp? Inga särskilda kvalifikationer krävs och du behöver inte ha skådespelat förr. Mejla sundbyberg@mitti.se, så vidarebefordrar vi till Lise.