Sökte sin okända familj

Emil Daugaards bok är på engelska eftersom han anser att adoption och identitets- och integrationsfrågor är av internationell karaktär. Dess­utom vill han dela den med sina landsmän i arabvärlden.
Emil Daugaards bok är på engelska eftersom han anser att adoption och identitets- och integrationsfrågor är av internationell karaktär. Dess­utom vill han dela den med sina landsmän i arabvärlden.
Lidingöbon Emil Daugaard adopterades till Sverige från Libanon. Som vuxen inledde han jakten på sin biologiska familj - och tog hjälp av en libanesisk talk show på tv.

Nu har han skrivit en bok om resan.

Emil Daugaard var sex månader när han 1979 adopterades från Libanon till Sverige. Under sina första år tänkte han inte så mycket på sitt ursprung, men i de sena tonåren började han fundera mer över sin identitet, kring nationalitet och ursprung.

– Min adoptivmor gick bort när jag var 16. Det var en väldigt tung tid. Hennes bortgång ledde till att jag började fundera kring min bakgrund, jag ville komplettera mitt liv med något mitt i all saknad. Jag såg adoptionen som något positivt, något som hjälpte mig att söka efter mer i livet, en smak, en doft av ett liv som jag kunde ha haft.

Som vuxen blev han mer och mer intresserad av att söka efter sin biologiska familj. Frågorna var många. Varför lämnades han bort? Hur gick adoptionen egentligen till? Levde hans föräldrar?

Han började sitt sökande med hjälp av de få dokument han hade, bland annat ett födelsebevis, avresepass och domstolshandlingar. Men efterforskningarna ledde aldrig särskilt långt och till slut insåg han att var tvungen att söka på plats i Libanon. Även då gick det trögt, mycket på grund av att adoptionshandlingarnas äkthet ifrågasattes.

Frustrerad men målmedveten kontaktade han det libanesiska tv- bolaget Future TV, som till stor del sänder över satellit. På det viset ­kunde Emil Daugaard nå ut till många arabisktalande världen över.

Strax före jul 2002 deltog han i bolagets talkshow – arabvärldens populäraste. Där berättade han sin historia och efterlyste sin biologiska familj. Efter programmet svarade cirka 30 familjer att Emil kunde vara deras son. Bland svaren fanns seriösa personer och lycksökare, men tv-teamet gick igenom familjerna noggrant och hittade till slut en som skulle kunna vara hans biologiska, familjen Loubani.

– Jag bestämde mig för att jag ville träffa familjen. Det var väldigt, väldigt speciellt. Familjen verkade ha det svårt ställt och levde i mycket enkla förhållanden i en av Beiruts södra förorter, men hade enormt mycket kärlek. Jag kände att jag hittade en stor del av det jag saknade tillsammans med familjen. Jag blev välkomnad av hela bostadsområdet. Dittills hade mycket handlat om mig, om mitt ego, men då släppte jag det. Det här var något större och här fanns en familj som förlorat en son.

Till en början ville Emil Daugaard inte använda sig av dna-test för att avgöra om familjen var hans biologiska. Men till slut blev lockelsen för stor.

– Fast när jag stod där med brevet från laboratoriet kände jag att det inte längre var viktigt. Jag hade verkligen kommit nära familjen i Libanon. Vad spelade det för roll om vi hade samma dna?

Familjen Loubani var inte hans biologiska, men han har fortfarande mycket kontakt med dem. Och han har hittat sin familj, på sitt eget sätt.

– Min fru och våra två barn är min familj. Jag har inte hittat mina biologiska föräldrar, men det är inte viktigt längre. De kanske är döda? De kanske inte vill träda fram? Av respekt för mina biologiska föräldrar väljer jag att inte fortsätta, samtidigt som jag har en viktig roll här hemma – att finnas som förälder för mina barn.

Under hela processen skrev Emil Daugaard på sina memoarer. De har nu blivit till boken ”The Heart of Belonging: An Adoptee’s Quest for His Origins”. Han har skrivit den för sig själv, för att minnas hur han har känt och upplevt sökandet efter sina rötter. Men han hoppas också att den kan vara intressant för andra adopterade eller för andra som funderar kring adoption, tillhörighet och integrationsfrågor.

Fakta

Engelsk bok som finns på bibliotek

Namn: Emil Daugaard.

Ålder: 36 år.

Familj: Pappa, storasyster, hustrun Zeinab, barnen Victor, 4 år och Elissa, 1,5 år.

Bor: I villa i Hersby.

Aktuell: Med boken ”The Heart of Belonging: An Adoptee’s Quest for His Origins” (Cedarstorm AB). Boken, som är på engelska, har han delvis skrivit tillsammans med Dr Talal Khodari, hans ­juridiska ombud i Libanon. Khodari har arbetat med adoptions­frågor och utrett illegala adoptioner. Den finns på svenska bibliotek och ska säljas på Virgin Bookstores i Libanon.

Yrke: Investerare med flertalet styrelse-engage­mang i tillväxtbolag inom olika branscher.