Sollentuna vill locka filmare

Om film och tv spelas in i Sollentuna blir det bra reklam för kommunen, tror politikerna.
Om film och tv spelas in i Sollentuna blir det bra reklam för kommunen, tror politikerna.
Kan nästa svenska storfilm spelas in i Sollentuna? Kanske det. I alla fall om Sollentunapolitikernas drömmar slår in.

Kommunen har beslutat att gå med i en filmregion för att öka chanserna.

Rafflande biljakter på Norrvikenleden, svepande inzoomningar längs Edsvikens stränder eller ett historiskt drama på Edsbergs slott? Kanske är det vad Sollentunapolitikerna hoppas kunna njuta av i biofåtöljen om ett par år.

I onsdags klubbade kommunstyrelsen igenom att gå med i Filmregion Stockholm-Mälar- dalen, som vill bidra till den svenska film- och tv-produktionen.

Kostnaden är fyra kronor per invånare och år, vilket innebär att medlemskapet kostar Sollentuna 270 000 kronor för 2014.

– Vår region i Mälardalen hör till de främsta inom de kreativa näringarna. Vi tror att Sollentuna har mycket att vinna på att vara med i ett sådant här nätverk, säger Magnus Ramstrand (KD), ordförande i kultur- och fritidsnämnden.

Kultur, film, musik och media hör till framtiden, menar Magnus Ramstrand, och branschen har haft en stark tillväxt på senare år.

I Mälardalen omsätter de kreativa näringarna 180 miljarder kronor årligen och 90 000 människor arbetar i branschen.

Kanske kan lite av de pengarna och arbetstillfällena komma till Sollentuna. På köpet kommer marknadsföring och varumärkesbyggande.

– Medlemskapet kan innebära att Sollentuna lyfts fram som en del i regionen. Det kan ge en boost för både näringsliv och besöksnäring, säger Magnus Ramstrand.

Det mest konkreta skulle givetvis vara om en svensk film- eller tv-produktion förläggs till Sollentuna.

– Vi har många intressanta miljöer, allt ifrån vatten och stränder till Järvafältet och de historiska miljöerna på Edsbergs slott och Kvarnen. En inspelning här skulle stärka den lokala ekonomin och vårt varumärke och dessutom marknadsföra Sollentuna, säger Magnus Ramstrand.

Fakta

Medlemmar i filmregionen

Medlemmar i filmregion Stockholm-Mälardalen är Botkyrka kommun, Regionförbundet Örebro, Solna stad, branschorganisationen Film­allians Stockholm-Mälardalen, Gotlands kommun, Nacka kommun, Nyköpings kommun, Nynäshamns kommun och Stockholms stad.