Bob Hund till sommarens grönaste festival

Bob Hund är ett av festivalens dragplåster.
Bob Hund är ett av festivalens dragplåster.
The Stockholm Act är festivalen som ska få oss att tänka på hållbarhet och klimat - samtidigt som vi tar en öl i solen.
Bland dragplåstren finns Bob Hund, José Gonzales och en livs levande astronaut.

Det är den ideella föreningen Stockholm Coordination Initiative, som anordnar festivalen The Stockholm Act som äger rum 21-27 augusti.

Spelningar på Kulturhuset

Idén är en veckolång festival som ska få kulturarbetare, forskare politiker och företagare att jobba tillsammans för de globala hållbarhetsmålen. Festivalen utgår ifrån Kulturhuset, men har filialer runt hela stan.

– Det finns många i Sverige som inte vet vilka de globala målen är, samtidigt som många gör mycket för att uppnå dem. Det finns en diskrepens där emellan som vi vill överbrygga, säger Julia Björne, medlem i Stockholm Coordination Initiative och en av initiativtagarna bakom festivalen.

I veckan släpptes de första programpunkterna: spelningar med José Gonzales och Bob Hund på Kulturhuset, en utställning av konstnären Gunilla Klingberg och en föreläsning av forskaren Johan Rockström.

– Det finns 17 globala mål med 169 delmål. Det är komplexa frågor som kan vara svåra att ta till sig. Därför vill vi använda oss av kulturella uttryck för att nå de emotionella delarna av det här, säger Julia Björne.

Snack med astronaut – live från rymden

Festivalen har även ett utomjordiskt inslag. Under ett samtal på Kulturhuset, som anordnas i samarbete med Rymdstyrelsen, ska den italienska astronauten Nespoli att ringas upp i rymden. Samtalet tolkas av en orkester på Kulturhusets stora scen. 

Låter det flummigt? Lugn, festivalen bjuder också på mer konventionella inslag. Bland annat anordnas stockholmarnas årliga sommardebatt, den här gången under namnet ”Politik på Plattan”. Stockholmarna kan själva lämna förslag på debattämnen under temat ”Hållbart Stockholm”. Den stora debatten hålls den 27 augusti klockan 14.00.

Fakta

Det här - och mycket mer - händer under festivalen

Filmvisning: Aeterna – skapad av Jesper Kurlandsky och Fredrik Wenzel, tonsatt av Anders Hillborg

ReCharge – Gunilla Klingberg och Energimyndigheten på Kulturhuset Stadsteatern

Framtidens röster – på Fryshuset tillsammans med Energimyndigheten

En bagisk vecka om de Globala målen – Bagarmossen

De fem årstiderna – Marie Samuelsson på Berwaldhallen

Panelsamtal om Tillit, Feminstisk stadsplanering och Fossilfri Välfärd – Global Utmaning

New threats to global health – and how to confront them – Utrikespolitiska Institutet och Forum Syd

Transformation Talks – Moderator: Linda Nordfors, VD för Kultur och Näringsliv

Keynotes med Peter Sellars, Fiona Harvey (the Guardian), Johan Rockström (SRC), Åsa Skogström Feldt, (The hunger project) mfl.

Källa: The Stockholm Act