Årstavikens dolda sida

Ett altare byggt av barnkläder och leksaker. En duva korsfäst på ett träd. Rangliga kojor fyllda av stöldgods.

Leif Claessons fotografier visar Årstavikens dolda liv – som många helst blundar för.

I mitten ligger ett jordigt dockhuvud. Runt det har någon placerat barnstövlar, barnkläder, barbiedockor, hopprep, nappar och avbrutna dockarmar i koncentriska cirklar på marken.

– Det är ett altare. Vem som har gjort det vet jag inte, men jag tror att personen som skapat det här bearbetar någonting som hänt i barndomen. Det är ett starkt uttryck, säger Leif Claesson, konstnär och fotograf.

Han hittade altaret under en av sina många vandringar kring broarna mellan Skanstull och Gullmarsplan. Fascinerad tog han ett fotografi, som nu hänger i Stockholms stadsmuseum tillsammans med ett 20-tal andra bilder.

”Parken” heter utställningen. Den är en del av ett stort projekt som Leif Claesson har arbetat med i många år. Han har fotograferat, filmat, tagit upp ljud och samlat föremål som han ställt ut i olika sammanhang.

– Jag har gått runt i området i över 20 år och lärt känna det ur alla aspekter. Det finns ett dolt liv där som jag vill lyfta fram. Det berättar om den andra sidan av vår samtid, en sida som många av oss inte vill kännas vid. Vi lever ju i en värld där man kastar ut allt som är annorlunda, säger han.

Med snabb och ivrig röst berättar han om de människor som bor vid Årstaviken – missbrukare, kriminella, psykiskt sjuka och hemlösa som stötts ut ur ett samhälle där de av olika anledningar inte passar in. Några stenkast från innerstans och närförorternas dyra bostadsrätter sover de i tält, kojor och gamla husgrunder.

Somliga av dem har Leif Claesson lärt känna. Andra är alltför skygga – som mannen som skapade ett rituellt mönster i naturen, av pinnar, stenar och sovsäckar. När Leif Claesson upptäckte det beslöt han sig för att fotografera sig själv i mönstret. Det blev en bild där han ligger som en Jesusfigur på marken – raklång med utsträckta armar.

– Jag gjorde mig till en del av den här personens installation. Medan jag jobbade sprang han nyfiket omkring och tittade. Han var skygg som ett rådjur och kom inte fram, men han var uppenbart intresserad, berättar han.

Leif Claesson är med på flera av utställningens bilder, klädd i gamla paltor som han hittat eller lånat av någon av de hemlösa. Han vill riva gränsen mellan dem och sig själv, förklarar han. Efter alla år i Årstaskogen känner han sig djupt involverad i livet där.

Han har också lärt sig tolka tecken som går många andra förbi. Där en slarvig betraktare ser en skrothög ser han ett altare av kattmatsburkar och en död mus. När han möts av en duva uppspikad på en trädstam förstår han att någon vill markera en revirgräns.

– Det här är människor som kommunicerar på ett annorlunda sätt, ofta rituellt. Det de gör är inte slumpmässigt, de försöker säga oss något. Om vi tycker att det är skrämmande är det för att det för att det är en okänd värld. Jag upplever inte de här människorna som farliga. Inget otäckt har hänt mig under alla år, säger han.

Samhället har blivit orättvisare, tycker han. De hemlösa har blivit fler samtidigt som gränserna för vad som anses normalt har blivit snävare. Själv känner han stor respekt för de människor vars tillvaro han utforskar. Smygfotograferar gör han aldrig.

– Jag visar alltid tydligt att jag fotograferar. Många vet vad jag håller på med för projekt. Det är svårt att veta vad de tycker om det. Å ena sidan garvar de och tycker jag är galen när jag tar på mig deras kläder, å andra sidan inger det en viss respekt att jag faktiskt gör det, säger han med eftertryck.

Fakta

Son till författaren Stig ”Slas” Claesson

Namn: Leif Claesson.

Ålder: 53 år.

Bor: Högalid, Södermalm.

Yrke: Fotograf, konstnär.

Uppväxt: Bodde först på Skinnarviksberget men flyttade som sexåring till Tantolunden. Redan då började han utforska omgivningarna runt Årstaviken.

Aktuell: Med utställningen ”Parken” på Stockholms stadsmuseum, till och med den 6 maj.

Nytt spel: Dataspelet Parken2.0 går ut på att hitta platserna där fotografierna är tagna. Se www.parken2.com

Prisbelönad: Leif Claesson fick Lennart af Petersens fotopris 2011, bland annat för att han ”är en urban upptäckare som … utforskat den gömda och glömda staden.” Stockholms stad delar ut priset vartannat år.

Värt att veta: Pappa är författaren Stig ”Slas” Claesson.