”Finns många spännande miljöer i kvarteret”

Armand Guthem, vinnare i Mitt i:s och Stockholm Fotomaratons fototävling "Mitt kvarter".
Armand Guthem, vinnare i Mitt i:s och Stockholm Fotomaratons fototävling "Mitt kvarter".
Det blev Armand Guthem från Kungsholmen som vann Mitt i:s och Stockholm Fotomaratons fototävling. Temat var "Mitt kvarter" och bilden på kvinnan framför Rådhuset var den som vann juryns gillande. Vi ställde några frågor om hur vinnarbilden kom till.

Armand Guthem tog bilden han kallar för ”Under lagens vindar” 14 oktober vid Rådhuset på Kungsholmen. Kvinnan på bilden är hans fru, Charlotte Assarsson. Mannen till vänster är okänd.

Så här motiverar juryn sitt beslut: ”Här är människan i så väl centrum som i bakgrunden och det är människorna som utgör själen i ett kvarter. Det känns som att de gått ut på bakgården en eftermiddag och lattjat loss med kameran. Bilden har rörelse och ljuset är fint.”

Grattis Armand Guthem, hur gick det till när fotot togs?

– Det finns många spännande miljöer i vår närmaste omgivning runt vårt kvarter. Till denna tävling tänkte jag mig försöka fånga kontrasterna mellan det stora och det lilla, mellan det höga och det låga, mellan pompa och vardag, mellan dröm och verklighet, mellan det naturliga och det konstlade osv. Därför bad jag min fru Charlotte Assarsson iklä sig en tutu och sedan se vad som i samband med fotograferingen skulle kunna uppstå.

Armand är Kungsholmsbo sedan 35 år och har bott på Fleminggatan med sin fru, Charlotte Assarsson, före detta dansare i Cullbergbaletten. Barnen är numera utflugna.

– När vi ställde upp oss så dök plötsligt den ”uteliggare” upp, som sedan flera år huserar i parken mellan Rådhuset och polishuset. Han gick i vår riktning, och fram till oss för att utan ett ord undersöka innehållet i soptunnorna på båda sidor om den bänk där Charlotte stod. Vi fortsatte allihop med våra göromål, sedan fortsatte ”utelliggaren” med annan destination.

Var någonstans i stan gillar du bäst att fotografera?

– Personligen tycker jag att hela min hem- och födelsestad är fantastiskt fotogenisk och bl.a. har jag genom mitt fotografiska projekt ”Stockholm by night” med stort nöje fångat olika kvälls- och nattmiljöer överallt i vår vackra och kontrasterande stad. Sedan är det ju klart att jag, precis som många andra säkert, har en alldeles särskild känsla för den stadsdel där jag bor, och som jag alltså har bott i hela 35 år nu.

Juryn delar också ut tre hedersomnämnande

Nathalie Constantin fångade en spegelblank vattenpöl på Pontonjärgatan vid sjutiden en morgon i mitten av oktober.

Juryns motivering: En skickligt tagen bild som vänder på perspektiven, lurar ögat och visar gatan ur en annan vinkel.

Lars-Åke Wikman tog bilden under Frösundaleden i Solna, vid Bilia, i mitten av oktober.

Juryns motivering: Det känns som att fotografen går här varje dag. Plötsligt en dag lyfter hen blicken och får syn på det vackra i närområdet.

Bengt Andersson fångade truten ”Bengan” på Monteliusvägen en solig höstdag.

Juryns motivering: Bilden är rolig och obehaglig på samma gång. Bilden överraskar, fotografen har fångat ett ögonblick och nu ser det ut som om fågeln ska sluka Stadshuset.