Spelar sig själv i filmen

Johannes Brost skaffade sin allra första dator för tre månader sedan. ”Insåg att det är praktiskt att själv kunna skicka och ta emot mejl. Det har jag lärt mig nu.”
Johannes Brost skaffade sin allra första dator för tre månader sedan. ”Insåg att det är praktiskt att själv kunna skicka och ta emot mejl. Det har jag lärt mig nu.”
På bio spelar Johannes Brost just nu en bedagad festfixare i Avalon. Kritikerna jublar och skådespelaren med den långa meritlistan är inne i värmen igen.

Nu spelar han revy i Täby.

Hans karriär är omfångsrik med allt från komedier till mer smala produktioner av bland andra Marie-Louise Ekman. Men för de flesta svenskar är det ändå som bartendern Jokern i SVT:s långkörare Rederiet han är mest känd.

Serien gick i tio år och det har redan gått tio år sedan sista avsnittet sändes.

– Det händer att 13-14-åringar stoppar mig på gatan och frågar om det inte är jag som är med i Rederiet och så vill de ha min autograf. De kollar på den på Youtube.

Men Rederiet var aldrig recensenternas favorit vilket å andra sidan hans rollgestaltning av Janne i Axel Peterséns långfilm drama­thrillern Avalon verkligen blivit.

Janne är en 60-årig festfixare som tänker driva nattklubb i Båstad under tennisveckan. Han ska också få sin syster att tänka på annat än sin skilsmässa genom att festa rejält.

Men en olyckshändelse ändrar allt och han letar desperat efter ett sätt att slippa ta ansvar.

– Jag känner väl till den här miljön och glassputtarna som står och sprätter och använder samma stora gester och inte vill inse att partyt är slut.

Han säger att karaktären är byggd på honom.

– Axel kontaktade mig för tre år sedan och det var rätt kemi direkt. Filmen är faktiskt rätt självutlämnande. Men jag tvekade aldrig, det är jätteroligt att vara med i en långfilm och Axel är en konstnär, precis som Marie-Louise Ekman. Det syns på hur filmen är klippt.

Johannes Brost har själv skött en klubb och varit på de hetaste nattklubbarna i Sverige, då när det begav sig.

– Det är mycket länge sedan nu men jag gick på nattklubb överallt. I London, Paris och New York.

Det livet intresserar honom inte längre och han orkar inte heller med det.

– När vi var på Berlins filmfestival med filmen var det en stor fest efteråt på två våningar och med fri bar. Det var hög gunkagunka-musik, det gick inte att prata. När klockan var ett gick jag ut i Berlinnatten och tog en drink i en bar i stället. Lugnt och skönt.

Men mitt i den här succén står han alltså på scenen i huvudbibliotekets hörsal i Täby cesntrum och spelar revy med Täbyprofilen och kompisen Nicke Wagemyr, Anna Ploby och Simon Wagemyr.

– Vi har skrivit manuset tillsammans Nicke, Anna och jag. Vi satt och spånade i december. Det handlar om vanvård bland annat, ett ämne som man inte riktigt kan komma runt. En sketch leder till nästa och så sjunger vi sånger av Hasse och Tage, Povel Ramel, Karl Gerhard och Barbro Hörberg.

Johannes Brost har fullt upp. Han ska vara med i en serie byggd på en bok av Leif GW Persson och samtidigt pågår flera filmprojekt som han är med i. Nästa år blir det teater i bland annat Stockholm, fast om det kan han inget säga alls. Inte ens på vilken scen.

Han kallar sig 60 plus och har inte några planer på pension.

– Tänk på Christoffer Plummer som fick en Oscar i år. Han är 82. Kan han hålla på så länge så kan väl jag.

Fakta

Tycker om att plocka björnbär i Laholm

Namn: Johannes Brost.

Ålder: 60 plus.

Familj: Fyra barn, ett barnbarn.

Bor: Stockholm.

Aktuell: Långfilmen Avalon och revy på i Täby fredagar och lördagar i mars.

Bakgrund i urval: Teaterhögskolan i Malmö, anställd på Stockholms stadsteater, julkalendern Stjärnhuset 1981, 318 avsnitt av Rederiet, I pjäsen fru Wennergrens fall 1993, Bröllopsfotografen 2009.

Gillar: Att åka till Västkusten. Bada i riktiga havet. Plocka björnbär på hösten, sylta dem och äta med vaniljglass, kaffe och konjak.