Läraren det rockar om

”Vi spelade in skivan nästan helt utan elektroniska pålägg. Det är något organiskt och fint med att spela ihop och följa varandra istället för att göra pålägg i efterhand.”, säger Simon Norrsveden.
”Vi spelade in skivan nästan helt utan elektroniska pålägg. Det är något organiskt och fint med att spela ihop och följa varandra istället för att göra pålägg i efterhand.”, säger Simon Norrsveden.
I en replokal i Betel-kyrkan lär Simon Norrsveden Mälarhöjdens ungdomar att spela rock och pop.

Själv har han just gett ut sitt tredje album, denna gång med nya bandet Ylva Bulldozer.

En röd elgitarr står lutad mot den svarta skinnsoffan i Simon Norrsvedens vardagsrum. På väggen ovanför hänger ett foto av Bob Dylan.

Han nickar uppskattande åt den gamle rockikonen och konstaterar på sin mjuka småländska:

– Jag älskar Bob Dylan. Han är en grym musiker men framför allt är det hans texter som jag lyssnat mycket på. Jag vet musiker som aldrig lyssnat på en hel text men för mig är de jätteviktiga.

Den som lyssnat på Ylva Bulldozers debutalbum ”En jämviktslag” förstår vad han menar. Det är Simon Norrsveden som komponerat de melodiöst poppiga låtarna – och det är han som skrivit de drömskt bildrika texterna om allt från tonårstidens våndor i skolkorridorerna till känslorna för en tjej som liknas vid seriemördaren John Wayne Gacy.

– Texterna är grundläggande för mig, jag lägger ner mycket tid på dem. Och de är sällan raka berättelser. I stället utgår jag från ­bilder som jag fått i huvudet och som jag försöker gestalta, säger han.

– Jag går första året på psykologprogrammet och det har helt klart påverkat mitt låtskrivande. Jag har insett att vi är styrda av sådant som vi inte alltid är fullt medvetna om – som tidiga upplevelser. Det för jag in i texterna.

Simon Norrsveden skriver sina låtar i en gammal pastorsbostad i Betelkyrkan i Mälarhöjden. Det är här han bor, sedan tre år tillbaka.

Han flyttade in när han fick jobbet som lärare och samordnare för studieförbundet Bildas musikskola, som hyr in sig i den vita träkyrkan.

Varje vecka får 150 barn och unga undervisning här. Simon Norrsveden behöver alltså bara gå ner för pastorslägenhetens vindlande trätrappa för att komma till jobbet. Och det gör han mer än gärna.

– Jag undervisar i rockensemble och det är superkul. Jag lär ju känna ungdomarna och får dela med mig av vad jag kan. Och så får jag del av deras spelglädje. De är på en nivå då spelandet bara är kul och det är häftigt att få uppleva det igen. För mig är ju låtskrivandet mer allvarstyngt ibland, säger han.

Själv bildade Simon Norrsveden sina första band på högstadiet hemma i Värnamo.

Det blev många gigs på fester och evenemang – men till slut kändes Småland ändå för litet.

Han drog, som så många andra, till Stockholm. Här fattade Lars Winnerbäcks manager Anders Larsson tycke för den 21-årige smålänningens välskrivna låtar och ljusa stämma. Det ledde till ett kontrakt med Universal. 2008 kom debutsingeln ”Stockholmssången” om hur det känns att vara ny i storstan.

Den blev en mindre hit, tätt följd av plattan ”Ok baby, det är dags att vi ska vinna allt” (2009).

– Stockholmssången banade vägen för mig, den ledde till att jag fick många spelningar. Men för något år sedan kände jag att jag ville bort från mina gamla uttryck. Jag ringde upp några kompisar och frågade om de ville spela några av mina låtar. Det ville de. Vi träffades i en replokal, spelade och blev ganska fulla. Eftersom vi tyckte att vi lät bra sms:ade vi några bokare med detsamma – och fick ett gig på Debaser! berättar Simon Norrsveden och skrattar.

Och nu är alltså Ylva Bulldozers första skiva här, på skivbolaget Himlen Rekordings. Vill man höra låtarna live kan man göra det den 30 april, då bandet åter intar Debaser.

Jag har insett att vi är styrda av sådant som vi inte alltid är fullt medvetna om.Simon Norrsveden

Fakta

Spelning på Debaser den 30 april

Namn: Simon Norrsveden.

Ålder: 25 år.

Bor: I lägenhet i Mälarhöjden.

Yrke: Popmusiker, musiklärare, går psykologprogrammet.

Aktuell: Ger ut albumet ”En jämviktslag” med bandet Ylva Bulldozer (Himlen Rekordings). Spelar på Debaser den 30 april.

Om musikskolan: Cirka 150 elever mellan 9 och 20 år får undervisning i rockensemble, gitarr, piano och sångensemble/kör i Betelkyrkans lokaler på Storsvängen 30. Studieförbundet Bilda bedriver undervisningen.

Om bandnamnet: Ylva är en karaktär som finns med i tidigare låtar av Simon Norrsveden, en ”hatkärleksgestalt” som går fram som en bulldozer.