Här är sportlovets bästa boktips

Stieg Andersson, biblioteksassistent, med "Känn ingen skam" och "Vilse" som rekommenderas.
Stieg Andersson, biblioteksassistent, med "Känn ingen skam" och "Vilse" som rekommenderas.
Glöm läxorna – njut av skönlitteraturens fantasifulla värld på sportlovet. Mitt i bad Huddinge bibliotek om de bästa boktipsen för barn och ungdomar just nu.

Fyra böcker som huvudbiblioteket i Huddinge vill slå ett extra slag för:

Trollspanarna (2017) av Annika Widholm och Jonna Björnstjerna. Passar barn på lågstadiet. Boken är ”snällt läskigt med massor av färgbilder”, enligt biblioteket. Den ingår i rysarserien Spanarna. Boken handlar om vännerna Malva och Hanna som är på skogsutflykt med skolan och hamnar i en farlig trollskog.


Det vita huset (2016) av Petter Lidbeck. Passar barn på mellanstadiet och dig som ”vill ha något nästan för spännande att läsa”. Boken handlar om Yussef som har lov men inget att göra. Plötsligt blir han anklagad för att ha gjort inbrott och Yussef inser snart att hans liv är i fara.


Vilse (2016) av Karina Berg Johansson. Vildmarksskräck för ungdomar på högstadiet och uppåt. Boken handlar om en grupp ungdomar som ger sig ut för att paddla kanot. Några av dem hamnar på efterkälken och när älven delar sig väljer de fel fåra och hamnar långt bort från de andra mitt ute i vildmarken. Det blir en kamp för överlevnad.


Känn ingen skam (2017) av Lina Rask. Passar unga vuxna. En sann berättelse som var en av dem som låg till grund för norska tv-serien ”Skam”. Handlar om Lina Rasks egen tonårstid fylld av kärlek, alkohol, övergrepp, ångest, vänskap, utfrysning, svek, mobbning och ätstörning. Sociala medier har stor betydelse i hennes berättelse. Med sin bok vill hon få andra unga att våga prata om sina problem utan att skämmas.