Min lokala hjälte

Spotify har väckt Redline

Bröderna Salazar satsar på digital försäljning. Finns efterfrågan kommer de att trycka fysiska skivor.
Bröderna Salazar satsar på digital försäljning. Finns efterfrågan kommer de att trycka fysiska skivor.
Redline Records har återuppstått. Efter att ha legat nere i sju år skakar bröderna Salazar i den framgångsrika Norsborgsstudion liv i skivbolaget.

Det går att sälja musik igen.

Redline Records bildades av Latin Kings i mitten av 90-talet. Men 2005 lades bolaget ned. Det var svårt att sälja cd- och vinylskivor.

Nu vädrar bröderna Salazar från Fittja ny luft för musikförsäljningen, och väcker liv i etiketten. Första skivsläppet från producenttrion The Salazar Brothers skedde i fredags genom Huddingeartisten Carlito.

– Det är verkligen roligt. Vi gav inte upp under de svåra åren, säger Salla Salazar.

Men det är fortfarande svårt att sälja hiphop på cd eller vinyl. I stället är det intäkterna från Spotify och Itunes som börjar märkas. Salla Salazar berättar hur Upp­salagruppen Labyrints senaste skiva och videoinspelningar gick jämt upp efter ett halvår. Största förklaringen är enligt Salla lyssningar på Spotify.

– Spotify har börjat betala bättre för lyssningarna. Och nästa år kommer Youtube att börja betala för visningar, säger han.

En av ovan nämnda Labyrints videor har exempelvis visats närmare två miljoner gånger på You­tube.Turnéer och konserter är dock den viktigaste inkomstkällan.

– Förr kunde stora hiphop-artister bara släppa skivor. Nu spelar även Jay-Z och 50 Cent i Sverige.

Lyssningarna på Spotify och visningarna på Youtube visar att publiken finns, trots att de relativt unga hiphop-lyssnarna inte köper särskilt mycket fysiska skivor.

– Mätningarna på nätet gör att även bokningsbolagen (företag som ordnar med konserter och turnéer) blir intresserade. De ser att det finns en stor publik för musiken, säger Salla Salazar.

Fakta

Storbolag bakom

Kontrakterade är Carlito, Aki (Från Labyrint), Dani M och på fredag kommer Stors skiva. Masse Salazar (Årets producent på grammisgalan) kommer även att släppa egen musik där stora delar av Hiphopsverige deltar.

Bakom Redline Records står jätten Universal. Bolaget kommer att hjälpa till med budget, administration och videor.