Städar-Herman och 20 andra profiler ställs ut

Herman Berglund är en av profilerna i utställningen.
Herman Berglund är en av profilerna i utställningen.
Malmsjö gård.
Malmsjö gård.
Storsnusande Herman ägnade all sin fritid till att hålla det snyggt längs Grödinges vägar - skräp och pinnar lades i prydliga högar. Grevinnan Siri Stenbock bodde på Korsnäs och hade bil , men tog hellre hästarna som gillade att skrämma mötande bilister.
I en utställning som startar på lördag får publiken möta ett 20-tal Grödingeprofiler.

Utställningen startar den 28 januari. Den här gången får publiken som kommer till Vasastugan möta Grödingebor som utmärkt sig på olika sätt.

– Vi satt och diskuterade och någon sade ”konstigt att det finns så många speciella människor i Grödinge”. Jag tror det beror på att det dels är vackert här, men också på att det ligger nära Stockholm, säger Gunilla Giertz från utställningsgruppen i Grödinge hembygdsförening.

En av Grödingeborna som kvalat in är lantarbetaren Herman Berglund. Vid pensionen 1949 fick han plats på Grödinghemmet. Men Herman som varit rörlig i yrkeslivet gillade inte att sitta still. I stället sågs han vandra längs med Grödinges vägar där han städade upp och lade skräp i prydliga högar. Smeknamnet vägrenhållaren kom som ett brev på posten.

– Han lade små pinnar i en hög och stora pinnar i en annan. Han var inte pratsam, utan gillade mest att hålla det snyggt. Och jag tror det enda han kostade på sig var snus, säger Gunilla Giertz.

Kanske var det för att han stoppade in så mycket snus som han inte var stor i orden? Enligt hembygdsföreningen lär Herman Berglund ha förbrukat en kvarts kilo snus i veckan.

Både fattiga och rika och kvinnor och män finns med i utställningen. Kvinna och rik var grevinnan Siri Stenbock på Korsnäs herrgård. Dessutom ”ett sjusärdeles fruntimmer” enligt tidningen Veckojournalen som gjorde reportage om henne 1953.

Siri Stenbock med taxarna och häst och vagn.

Siri Stenbock med taxarna och häst och vagn.

Siri Stenbock hade bil och chaufför, men föredrog för det mesta att ta häst och vagn som hon körde själv. Den engelska vagnen var från 1850-talet och hade ett luftkonditionerat utrymme där taxarna hon alltid hade med sig kunde hålla till vid skitväder. Trots att hästarna ska ha varit trafiksäkra brukade den ena hästen få mötande bilar att tvärnita när den, som hembygdsföreningen beskriver det, ”stegrade sig som en cirkushäst”. Det här ska inte bara ha roat grevinnan utan också den busiga hästen.

Korsnäs gård

Korsnäs gård

Siri Stenbock var förutom en välkänd profil i trafiken också ordförande i Lottorna och Röda Korset. Och hon hade en rad kommunala uppdrag. Enligt hembygdsföreningens utställning skötte hon själv skogen som hörde till Korsnäs gård.

– Det har varit fantastiskt roligt att ta fram den här utställningen och fått reda på så mycket roliga detaljer om folk som bott här, säger Grödingebon Gunilla Giertz.

Fakta

Tre andra profiler

Curt Nicolin: Aseachef och SAS-chef. Prisad för sitt miljöarbete.

Familjen Branting: Bodde på Norrga Södergård och Stensvik. Här startade de en internatskola i Grödinge.  Sonen i familjen, Lars Gabriel, beskrevs som barn vara klen och sjuklig, men blev i vuxen ålder professor och far till Hjalmar Branting.

Catharina Lagerhielm: Kom till ett förfallet Malmsjö gård 20 år gammal och var starkt pådrivande till att bygga upp gården med frukträdgård och rosodlingar. Malmsjö blev senare Prins Oscars sommarbostad.

Flera av personerna som tas upp i utställningen ligger begravda på Grödinge kyrkogård.

 

 

Källa: Grödinge hembygdsförening
Fakta

Utställningen i Vasastugan

Utställningen i Vasastugan är öppen lördagar och söndagar klockan 12-15.

Premiären är lördag 28 januari och utställningen avslutas söndag 12 februari.