Stadshusets gamla plåttak blev konstverk
På lördag öppnar en utställning på Galleri Eva Solvang med ett 20-tal reliefer gjorda av Södermalmsskulptören Thomas Qvarsebo.
– Det var min son som är arkitekt som tipsade mig om att de bytte tak på stadshuset. Till slut fick jag köpa 25 kilo av den gamla plåten och det är verk gjorda av den som nu ställs ut, berättar Thomas Qvarsebo.
Första gången han använde den här typen av material var efter branden i Katarina kyrka.
– Då gjorde jag några skulpturer som blev uppskattade.
Det är framför allt skönheten i den gröna plåten som Thomas Qvarsebo tycker är speciell.
– Jag har fått berättat för mig att plåten har fått sin färg av att man förr i tiden eldade med ved och koks. Idag blir plåten brun istället.
Allmänheten betalade taket
Idén till just den här utställningen kom när galleristen Eva Solvang besökte Thomas Qvarsebos ateljé på Långholmen.
– I ateljén fanns en låda med kopparplåt och då berättade Thomas att han den kom från stadshusets tak. Där föddes idén om att göra en utställning, berättar Eva Solvang som jobbat med Thomas Qvarsebo tidigare.
Att Stockholms stadshus fick sitt vackra koppartak kan vi tacka arkitekten Ragnar Östberg för. Och 3 000 andra Stockholmare. För att finansiera taket gjordes nämligen en insamling på 1920-talet bland allmänheten där varje platta kostade 25 kronor. Varje sponsrad platta fick en signatur och en stämpel. Den plåt som nu har blivit konstverk är dock den ickesignerade plåten.