Bruno ställer ut livsverken i gångtunnel

Bruno Karlsson visar sitt konstnärskap i tunneln under järnvägsstationen.
Bruno Karlsson visar sitt konstnärskap i tunneln under järnvägsstationen.
Vy över en spökstad i klippiga bergen. Porträtt på gårdsfarehandlare Axel från Ludvika. Det är några motiv som Sundbybergsbon Bruno Karlsson har målat. Den snart 90-åriga bildkonstnären ställer ut sina favoritverk i gångtunneln under Sundbybergs järnvägsstation.

Oljemålningen föreställer en ung man, avbildad från midjan till ansiktet. I ögonen går det att se en pillemarisk blick.

– Mitt första självporträtt, säger Bruno Karlsson och ler lite stolt.

Fast han målade porträttet för mer än 60 år sedan, är mycket sig likt. Den blonda kalufsen har visserligen skiftat färg till grått, men de varma ansiktsdragen och blicken är den samma.

– Intresset för teckning fick jag som fyraåring. Då fanns inte tanken på att jag skulle bli teckningslärare. Det kom senare. I folkskolan fick jag stort A i teckning, säger han.

I en monter under järnvägsstation hänger 25 fotografier på Brunos tavlor – ett axplock från hans konstsamling. I sommar fyller bildkonstnären 90 år. Men trots den höga åldern har han inte slutat med sin älsklings drog. Att måla och gärna porträtt. En favorit bland många är av barnbarnet Therese.

– Ser du att hon räknar på fingrarna? Händer är kanske den svåraste kroppsdel att måla av korrekt. Här tycker jag att jag lyckades.

Efter att ha gjort militärtjänst som kartritare i Kiruna stannade Bruno kvar i staden under 1950-talets första hälft och jobbade i gruvan. På sin lediga tid tog han tåget till Abisko. Den norrländska naturen gjorde starkt intryck på honom och landskapsmålning blev hans andra konstnärliga specialité efter porträtt. Därefter blev det Stockholm och ett helt yrkesliv som teckningslärare på en skola i Hässelby.

En teckning som väcker starka minnen till liv är på en dragkärra ståendes i en spökstad i klippiga bergen. Bruno körde förbi staden av en händelse under en resa genom USA i slutet av 1980-talet.

– Allt hade stått kvar helt orört i 200 år, sedan den dag man övergav staden. Det var kusligt att vara där men samtidigt en otrolig känsla. Ser du hjulen på kärran? De är exakt ritade.

Bilderna på Brunos tavlor finns att beskåda i järnvägstunneln fram till mitten på juni. Den 6 juni ges även chansen att se några av originalen, då Bruno ställer ut på torget i Sundbyberg i samband med nationaldagsfirandet.

Fakta

Bruno Karlsson

  • Bor i Hallonbergen men uppväxt i Nyhammar utanför Ludvika.
  • Utbildade sig till teckningslärare på konstfack mellan åren 1956 och 1960.
  • Gillar att måla porträtt och landskap, gärna i olja och akvarell.
  • 25 litografier av hans tavlor går att beskåda i gångtunneln mot järnvägsstationen i Sundbyberg, fram till mitten av juni.