Ständigt i Victorias spår

Johan T Lindwall har konkreta planer på fler böcker om kungafamiljen – till att börja med en bok om Madeleine och en om kungens 40 år på tronen.
Johan T Lindwall har konkreta planer på fler böcker om kungafamiljen – till att börja med en bok om Madeleine och en om kungens 40 år på tronen.
Johan T Lindwalls nya bok om prinsessan Victoria har varit ute i handeln i några veckor nu. Hovet är kritiskt till innehållet.

– Jag har aldrig fått någon rättelse på något jag skrivit om dem, försvarar sig Johan T Lindwall.

”Estelle vilade på sin mamma Victorias bröst. Det var alldeles tyst inne i det lilla rummet på förlossningsavdelningen. Daniel satt vid sidan av sängen på en enkel stol.”

Så inleds Johan T Lindwalls bok ”Victoria – prinsessa och mamma” om prinsessan Victoria. Det är en uppdaterad nyutgåva av ”Victoria – prinsessan privat” som kom för två år sedan. Runt 200 nya sidor har tillkommit om allt som hänt efter Daniel Westlings njurtrans-plantation.

Tonen är kärleksfull, och närheten i berättelsen ger läsaren en känsla av en unik inblick i parets liv – att Johan T Lindwall suttit timmar och djupintervjuat såväl Victoria och Daniel som de andra kungligheterna. Men så är inte fallet, och på hovet är man kritisk till hur ”Lindwall blandar fiktion och fakta”.

– Jag vill ta med läsaren till de rum som man aldrig kommer in i annars. Det är ett nytt sätt att skriva, och jag tycker det funkar bra. Om jag får höra att Victoria varit ledsen kring någonting, då måste jag kunna berätta om hennes känslor kring det. Annars blir det väldigt slätstruket, säger Johan T Lindwall som har följt kungafamiljen sedan 1995, och sedan 2007 uteslutande jobbar som hov- reporter för Expressen.

När boken ”Victoria – prinsessan privat” släpptes gick hovets förra informationschef Elisabeth Tarras-Wahlberg ut med en lista med felaktigheter som Victoria pekat ut.

Vad säger du om den kritik du fått för hur du jobbar?

– När det är en kritik som inte har någon grund är det svårt för mig att ta åt mig. Hur kan vi ha alla de här nyheterna gång efter gång, om vi skulle ha fel?

När förra boken kom gick hovet ut och sa att det fanns fel.

– Jag har pratat med Victoria flera gånger efter det här, och de har fått var sitt dedikerat ex av mig. Aldrig någonsin har Daniel eller Victoria framfört någon kritik mot boken.

Vad har de sagt, då?

– De har inte sagt någonting över huvud taget. Men det går inte att sitta och hitta på saker. Jag följer dem på heltid – hur skulle jag kunna se dem i ögonen nästa gång jag är på en resa? De skulle tycka att jag var otroligt oseriös.

Porträttet av Victoria handlar i delar också om Johan själv och relationen till huvudpersonen. Fram träder en prinsessa som återkommande visar honom sin privata sida. Men enligt hovets presschef Bertil Ternert stämmer inte bilden.

– Lindwall är noga med att sträcka fram handen och att det blir fotograferat eller på något sätt dokumenterat. Mötena sker i väldigt publika miljöer, men Lindwall vill få det att kännas mer privat, säger Bertil Ternert.

Vad har du egentligen för relation till Victoria och Daniel, Johan T Lindwall?

– Ingen annan än att jag är reporter och de är ett par som jag bevakar, och de skulle aldrig bli privata med mig. Men just Victoria och Daniel har jag en unik relation med. Dels för att jag följt Victoria sedan 1995, och följt henne under åren då hon hade det jobbigt med sina ätstörningar. Dels för att jag var den förste som träffade Daniel 2002 och skrev om deras relation.

Arbetet som hovreporter har blivit mer än ett heltidsjobb. Johan stänger aldrig av telefonen, utan har ständig jour. Kring Estelles födsel var han vaken över 40 timmar i sträck, och nu när dopet närmar sig kommer han att ”gå in i en bubbla” av arbete.

– Det kommer vara väldigt intensivt, men kul. Det kan låta trivialt, men det är historia. Det är ändå Sveriges framtida drottning.

Fakta

Hade mer än 200 resdagar under 2010

Namn: Johan Tore Lindwall.

Ålder: 40 år.

Familj: Fru Elisabeth, barnen Engla, 11, Alfred, 6, och Alice, 5 år.

Bor: Karlavägen.

Yrke: Hovreporter för Expressen.

Aktuell: Med boken ”Victoria – prinsessa och mamma”.

Om sitt jobb: ”Det var länge sedan jag jobbade 40-timmarsveckor. Under 2010 hade jag lätt 200 resdagar. Det gäller att ha en förstående fru.”