Greta Garbos pappa gör succé på Instagram

Sätra skolmatsal 1983, en av många bilder från Stadsmuseets Instagramkonto. Lägg märke till plastkammen i bakfickan. Très chic.
Sätra skolmatsal 1983, en av många bilder från Stadsmuseets Instagramkonto. Lägg märke till plastkammen i bakfickan. Très chic.
Pressbyråns personal från 1953. Den här bilden är tagen i tidningskiosken på Fridhemsplan.
Pressbyråns personal från 1953. Den här bilden är tagen i tidningskiosken på Fridhemsplan.
Stadsmuseet renoveras men lever och frodas på internet just nu. Deras bilder från Stockholm visar stans vackra, men också fula och skitiga, historia.
Greta Garbos pappa dyker också upp bland bilderna.

I huset från 1600-talet pågår just nu en välbehövlig renovering. Stadsmuseet, som tar emot 250 000 besökare om året är stängt fram tills 2018. Men inte riktigt ändå. Museeverksamheten pågår ändå – fast digitalt.

Just nu har deras instagramkonto över 7600 följare och här kan vi, precis som i det fysiska museet ta del av Stockholmsberättelser: det fina och det fula som skett här sedan stan började dokumenteras i bilder.

Visste ni att den första manliga parkeringsvakten anställdes först 1977

Lapplisor på Brunkebergs torg 1957.  Den första manliga parkeringsvakten anställdes först 1977.

Kontot sköts framförallt av  Katinka Bergvall, antikvarie och kommunikatör och till Mitt i säger hon att det finns flera anledningar till att museet flyttat ut på internet medan den fysiska platsen inte är tillgänglig.

– Dels handlar det om att vi vill visa den bildskatt vi har men också för att kunna nå ut till våra besökare även fast museet är stängt just nu. Stadsmuseet  ge en fördjupad kunskap om den här staden och det kan gå till på många sätt.

Stockholm nu och då

Typiska bilder på kontot är exempelvis en renhållningsarbetare från 1909, en julbock (som slapp brinna ner) i Vällingby centrum och gungorna på Nytorget från 1920-talet. Men här finns även fotografier som visar vad som händer i Stockholm just nu, som exempelvis flyktingar på Hvb-hem och alla tända ljus på Skogskyrkogården.

Latrintommare_1909_i_Stockholm

Ett riktigt skitgöra, en av stadens många latrintömmare på jobbet 1909. Just den här latrintömmaren är lite extra speciell, mannen på bilden är ingen annan än Greta Garbos pappa.

Under det här året har ni mer än fördubblat antalet följare. Varför tror du folk tycker så mycket om bilder på det gamla Stockholm?

– Dels är vi nog rätt nostalgiska. Men folk verkar tycka om att se bilder från platser de känner igen. Men vi ser också att våra museibesökare kommer igång med diskussioner själva efter att ha sett våra bilder vilket såklart är jätteroligt.

Stadsmuseet öppnar igen 2018. Förutom aktiviteter i sociala medier arrangerar de stadsvandringar varje dag. Just nu har de dessutom ett särskilt program för stadsdelen Östberga i södra Stockholm.

Få stenkoll på helgen: Prenumerera på Mitt i Stockholms och Allt om Stockholms gemensamma nyhetsbrev Fredagspepp!