Starka 70-talsbilder från Farsta blir bok

Många av bilderna visar rus, glädje och gemenskap – men det fanns en baksida.
Många av bilderna visar rus, glädje och gemenskap – men det fanns en baksida.
Hårdhänt polisinsats vid upploppet på Farsta ungdomsgård i april -73.
Hårdhänt polisinsats vid upploppet på Farsta ungdomsgård i april -73.
Möte mellan generationerna, i biljetthallen vid Farsta t-bana, fångat av Per Björn.
Möte mellan generationerna, i biljetthallen vid Farsta t-bana, fångat av Per Björn.
Omslaget till boken ”Var finns alla polarna?”
Omslaget till boken ”Var finns alla polarna?”
De vilda åren på ungdomsgården i Farsta följdes i många fall av beroende och en tidig död.
Här berättar fotografen Per Björn historien bakom sina omtalade 70-talsbilder – som nu ges ut i boken ”Var finns alla polarna?”


Fotografen Per Björn har sparat en liten tummad anteckningsbok. Farsta 1973 står det på framsidan. I den finns namnen på dem han fotograferade där i Farsta – gänget som hängde på ungdomsgården i början av 70-talet.

Framför de flesta namn står numera ett litet kors, följt av en anteckning om dödsorsak.

Foto: Mattias Kamgren

 

– Krilla dog i ett knivslagsmål i Kungsträdgården. Jan-Ove av en överdos på en toalett. I runda tal kanske jag plåtade 70 ungdomar i Farsta. Fler än hälften är döda, säger Per Björn när Mitt i Söderort träffar honom i Skarpnäck, där han bor.

Folk bara gasade på. Det fanns ingen broms.

Per Björn

När Farstabilderna nu ges ut i bokform är titeln därför helt logisk: ”Var finns alla polarna?”, efter en låt med Kenta Gustafsson. På försättsbladet finns en text från The Who. Per Björn pekar på raden ”I hope I die before I get old”.

– Folk bara gasade på. Det fanns ingen broms, säger han.

Farsta ungdomsgård 1973. I mitten med flaskan, Krilla, en av de som gick bort i unga år. Foto: Per Björn

Började av en slump

Med sin kamera fångade Per Björn ruset, glädjen, gemenskapen, trasigheten och konflikterna med polisen.

Men det som skulle bli ett 45 år långt livsprojekt började av en slump. Han läste till inredningsarkitekt och skulle göra ex-jobb om inredningen av ungdomsgården.

Det tog tag i mig. För mig var det ganska starkt.

Per Björn

– Jag började fotografera för att dokumentera lokalen och då kom jag rakt in i det här. Det var nytt för mig att man kunde sitta och halsa Koskenkorva på en ungdomsgård. Jag hade själv aldrig rökt hasch. Det tog tag i mig. För mig var det ganska starkt.

I mitten fotograf Per Björn tillsammans med några av de han plåtade. ”Jag tog hela tiden med mig bilder och delade ut för att visa vad det var jag gjorde”, berättar han.

 Att ta tuben till Farsta på kvällen blev snart en vana. Per Björn jobbade målmedvetet och framgångsrikt på att bli accepterad av ungdomarna. Utan att upplevas som störande kom han nära med kameran.
Resultatet: En serie bilder som har blivit lokal kulturhistoria.

6 april 1973 blev det upplopp på ungdomsgården. 25 personer anhölls. Per Björn dokumenterade förloppet under kvällen. Foto: Per Björn

– Som dokumentärfotograf ska man fungera som fisken i vattnet och få folk att slappna av. Och man måste hålla på länge. Det är är det job jag har lagt ner mest tid på under min karriär, säger han, och berättar att han än i dag har kontakt med ”ungdomarna”. Eller deras anhöriga.

Utställning i Farsta när boken släpps

Många av bilderna har visats tidigare, i Aftonbladet och på utställningar 2012 och 2014. Nu ges de alltså ut i bokform på fotobokförlaget Journal, med release på Fanfaren/Farsta bibliotek den 14 december. Per Björn kommer vara där och berätta om boken. Bilderna kommer också att ställas ut på Fanfaren.

Per Björn. Foto: Mattias Kamgren

– Det är härligt att boken är färdig och att ha en sammafattning av arbetet man lagt ner under åren. Det har tagit mycket tid. Men det har varit ett viktigt jobb.

Scrolla ner för fler bilder:

 

”En helt vanlig tisdagkväll på Farsta ungdomsgård 1973. Det krökas och röks hasch. Gården stänger egentligen klockan tio. Här är klockan halv tolv och föreståndaren försöker försiktigt förmå folk att gå hem”, berättar Per Björn.

”Två för en blå”. Två bitar hasch för en tiokronorssedel, var priset i Farsta 1973. Foto: Per Björn

Med haschpipa i biljetthallen vid t-banan. Foto: Per Björn

 

I en text i slutet av boken skriver Johan Gunnarsson om några av de som föll offer för den hårda livsstilen. En av dem var Hasse, här tillsammans med Lena.

Här kan du läsa om en av de som överlevde kampen mot drogerna:

Fakta

Jobbade på Aftonbladet i 35 år

Namn: Per Björn

Ålder: 72 år

Bor: Skarpnäck

Yrke: Jobbade som pressfotograf på Aftonbladet i 35 år

Aktuell: Med boken ”Var finns alla polarna?” som släpps på Fanfaren/Farsta bibliotek 14 december kl 18.30, och utställning av bilderna 14 december-14 januari.