Startade med ketchup

När författaren Sofie Sarenbrant gick i skolan gjorde hon skräckfilmer med ketchupsplash.

Hennes tredje deckare, som utspelar sig i spa-miljö, har hon medvetet skrivit väldigt filmiskt.

– Drömmen är att den ska bli film.

För att få de rätta miljöskildringarna tog Sofie Sarenbrant in på Yasuragi Hasseludden ett par gånger när hon skrev ”Vila i frid”, som utspelar på det japaninspirerade spastället.

– Idén att använda spamiljön har jag haft länge, men jag ville träna mig på de första böckerna innan jag blandade in ett hotell som finns i verkligheten.

– Egentligen fick jag idén redan för 12 år sedan när jag var på Yasuragi första gången och det slog mig vilken sjukt bra och konstrastrik miljö det är för en deckare. Alla går omkring med likadana badrockar i den spartanska inredningen och det är svårt att se skillnad på folk och vem som kan vara en galning, säger hon.

Helst sitter Brommaförfattaren hemma och skriver vid köksbor­det­ i Per Albin-radhuset, där hon bor med sin man och deras två barn.

– Börjar jag titta på allt som behöver göras skulle jag inte få något annat gjort. Att hålla efter hemma är en oändlig upprepning som aldrig tar slut. Man får inte bry sig om smulorna, säger hon.

När vi träffar henne för intervju gör vi det på hennes ”andra kontor”, Park konditori i Äppelviken.

– Jag tycker om sorlet från kafégästerna. Och så finns det inget trådlöst nätverk som gör att man snöar in sig på olika sociala medier, säger hon.

2010 debuterade Sofie Sarenbrant med deckaren ”Vecka 36”, som handlar om en gravid kvinna som försvinner.

Uppföljaren, ”I stället för dig”, kom året efter. Nu har hon lämnat fallet som hon skrev om i de två första bakom sig. ”Vila i frid”, som kom ut 7 mars, är början på en helt ny serie.

– Det är en mer klassisk pusseldeckare, där man följer en polis i stället för ett case, vilket ger större möjligheter att skriva flera böcker.

När hon skrev boken tänkte hon i bilder, och hon har redan nu en färdig film i huvudet. Drömmen är att historien ska bli film.

Som en del av lanseringen har hon spelat in en trailer från spaanläggningen. Hennes man Tommy, känd som mardrömstränaren i webb-tv-programmet ”Kenza & Tyra show”, fick huvudrollen.

– Först tänkte jag anlita Ola Rapace, men min man var bättre, säger hon med glimten i ögat och tillägger att hon själv spelar lik.

Sofie växte upp på en stor gård utanför Gusum i Östergötland. Hennes pappa var inte bara lantbrukare utan även fotograf. Intres- set för bild har alltid funnits hos Sofie, som har lärt sig det fotogra­fiska hantverket av sin pappa. I dag jobbar hon som journalist och fotograf, när hon inte skriver böcker.

Under högstadiet och gymnasiet­ gjorde hon en massa filmer tillsammans med sina kompisar med hjälp av familjens videokamera.

– Jag hittade faktiskt en hög med VHS-kassetter i källaren nyss och började titta igenom ett par stycken. Vi gjorde en skräckfilm med mycket ketchupblod. När jag tittar på dem nu så undrar man varför föräldrarna inte reagerade över vad vi höll på med, men de hade väl fullt upp på gården, säger hon med ett skratt.

Just det faktum att hon har vuxit upp på en gård mitt ute i skogen är en del av hennes driv och kreativitet, tror hon.

– Man får bra fantasi på en mörk och enslig gård mitt i ingenstans.

Sofie Sarenbrant tänker i bilder, och tycker att spa-miljön vore perfekt som kuliss till mystiska mord i en film.

Fakta

Camilla Läckberg är mentor

Namn: Sofie Sarenbrant

Ålder: 34.

Bor: Ålsten, Bromma.

Yrke: Författare, journalist, bloggare och fotograf.

Familj: Maken Tommy Sarenbrant, träningscoach, döttrarna Kharma, 7, och Kenza, 5.

Aktuell: Med tredje deckaren ”Vila i frid” (Damm förlag).

Författarmentor: Camilla Läckberg.