De startar första kristna metal-festivalen

Jeanette och Henrik Larsson i Norrviken är metal-missionärer.
Jeanette och Henrik Larsson i Norrviken är metal-missionärer.
Jeanette och Henrik Larsson i Norrviken är metal-missionärer.
Jeanette och Henrik Larsson i Norrviken är metal-missionärer.
De kallar sig metal-missionärer och sprider evangeliet iförda västar med bandloggor.
Nu har Sollentunaborna Jeanette och Henrik Larsson startat Sveriges första festival för hårdrock med kristna förtecken.
Den 7-8 april kommer 14 band från USA och Europa till White metal-festen Rainbow Rock på Arena Satelliten.

De kallar det White metal. Men det har inget med hudfärg att göra, poängterar Jeanette Larsson snabbt. Det är precis som Black metal, fast tvärtom.

Himlen istället för helvetet.

Även om metal och hårdrock är mer förknippat med underjorden finns det de som hellre vänder blicken uppåt.

– Vad många inte vet är att det finns troende i de profana banden, säger Jeanett Larsson och nämnder Alice Cooper, Dave Mustaine i Megadeath och Nicko McBrain i Iron Maiden som några exempel.

Kristen metal är stor utomlands, speciellt i Sydamerika, berättar Jeanette Larsson. Men i Sverige saknas det en scen för den här musiken.

– De här banden får inte chansen på vanliga metal-festivaler, trots att de ibland är grymt mycket bättre än de ”vanliga” metal-banden som spelar. Det är lite diskriminerande, säger Jeanette Larsson.

Till slut bestämde hon och Henrik för att ta saken i egna händer. Tillsammans med Vallentunaborna Ulrika och Johannes Jonsson har de sparat eget kapital i fem år och helt utan bidrag kontrakterat 14 band till det som ska bli Sveriges första white metal-festival.

– Allt är spikat och klart, det är bara publiken som saknas nu, säger Jeanette Larsson.

Den 7-8 april är det premiär för Rainbow Rock. Arena Satelliten ligger visserligen på bekvämt avstånd från makarna Larssons radhus i Norrviken, men i valet av arena har de tänkt större än så.

– Det ligger väldigt strategiskt till, bra kommunikationer till Stockholm och dessutom nära Arlanda. Vi räknar med mycket folk från andra delar av landet, säger Jeanette Larsson.

Rainbow Rock har en åldersgräns på 16 år och är ett helt drogfritt arrangemang. Det senare har genererat mycket positiv respons, berättar Jeanette, och inte bara från oroliga föräldrar.

– Det är många gamla rockers som har slutat dricka helt efter att ha levt alldeles för hårt i perioder. För vissa kan det vara svårt att koppla av på vanliga festivaler där det är mycket alkohol, säger hon.

Själv har Jeanette varit hårdrockare sedan barnsben. Helt lätt har det inte alltid varit, uppväxt i en kristen miljö som hon är. Därför har hon alltid kämpat för att hårdrocken ska bli mer accepterad i kristna miljöer.

– Folk blir fortfarande chockade över att vi är hårdrockare. Men det finns så mycket värre saker i världen, och det är förresten genuint snälla människor som håller på med hårdrock, säger Jeanette Larsson.

Förutom Rainbow Rock sprider Jeanette och Henrik hårdrockens evangelium genom deras andra skötebarn: Christian Metalheads International, CMI. I tio år har de spridit Jesus ord i hårdrockssvängen, både på festivaler och på nätet. Idag har CMI:s Facebookgrupp drygt 10 500 medlemmar från hela världen.

– Vi kallar oss metal-missionärer, säger Jeanette.

Fakta

14 band

14 band är klara för Rainbow Rock på Arena Satelliten den 7-8 april.

Headlinar gör det amerikanska bandet Bloodgood som gör sin första skandinaviska spelning sedan 2008, samt italienska symfonirockarna Hypersonic.

Dessutom kommer band från Tyskland, Holland, Schweiz, Finland, Danmark och Sverige.

Komplett line up, kontaktuppgifter och mer information finns på festivalens hemsida http://rbr-festival.com.

Källa: Rainbow Rock