Min lokala hjälte

Kom ut som stjärna på nya museet

Calle Godani testar att dansa fram musik på Scenkonstmuseet.
Calle Godani testar att dansa fram musik på Scenkonstmuseet.
Nästa helg slås portarna upp till det nya Scenkonstmuseet intill Dramaten. Vi tjuvkikade och fick lära oss hur man söker i museets stora bildarkiv – med kroppen.

1600-talskåken som tidigare inrymde Musikmuseet har renoverats i två år. Det är ett helt nytt museum som öppnar nästa helg – Scenkonstmuseet.

De flesta museer brottas med samma dilemma: Man sitter på enorma samlingar som man aldrig hinner visa upp. Scenkonstmuseet likaså. Museichefen Daniel Wetterskog uppskattar att utställningen innehåller några få procent av samlingarna. Resten finns i ett magasin i Tumba.

Arkivsök med kroppen

Men med hjälp av ny teknik har man gjort även en del av arkivet tillgängligt. Besökaren ställer sig i en pose framför en skärm och strax dyker det upp en bild ur arkivet på en skådespelare i en liknande ställning. Det funkar förvånansvärt bra.

Nästa museidilemma är att man vill visa upp sina värdefulla föremål men inte låta besökarna känna och klämma, vilket är tråkigt. Även här har Scenkonstmuseet hittat en väg framåt. I samplingsbaren får besökaren göra egen musik med inspelade ljud från museets många och märkliga instrument, som är i tryggt förvar bakom en glasmonter.

Cullbergs hakkors

I ett annat rum håller man just på att fästa strängar från golv till tak som kommer att plocka upp vibrationer från de som kommer in i rummet och förstärka dem till toner – ett samarbete med KTH.

På museet finns också fascinerande historier från scenkonstens värld. Som när Birgit Cullberg förvandlade sin kropp till ett hakkors i en revy under andra världskriget och fick tyskarna att gå i taket.

Bellman och Bob hund

Eller hur den svenska dragspelstillverkaren Hagström lyckades bli en av världens främsta elgitarrtillverkare. Den historien berättas på en glasmonters ruta, som visar sig vara en slags semitransparent touchskärm där besökaren kan läsa och se filmklipp.

Lite längre bort hänger Bellmans cittra, Taubes luta och Bob hunds trafikkons-megafon. Det här blir nog bra, ska ni se.

Läs vår intervju med Ametist Azordegan som blir ansvarig för en hiphoputställning på scenkonstmuseet i höst.Fakta

Gratis på söndagar

Fri entré för alla under 20 år.

120 kronor för övriga.

Fri entré för alla på söndagar.