Min lokala hjälte

Stjärnfotograf ställer ut i renoveringslokal

Fotografen och konstnären Alexander Wessely ställer ut på Södermalm i helgen.
Fotografen och konstnären Alexander Wessely ställer ut på Södermalm i helgen.
27-åriga Alexander Wessely har plåtat superstjärnor i hela världen. Nu satsar han allt på konsten. I helgens utställning Corpus gör han en modern tolkning av grekisk skulptur.

Två av verken.

Två av verken. Foto: Pressbild

I lokalen på Högbergsgatan 44 på Södermalm håller konstutställningen på att installeras på tre våningar, samtidigt som byggarbetare jobbar för fullt med den pågående renoveringen. En del av golven är fortfarande täckta med fasttejpat papper.

När vi träffade honom sist, 2015, hade hans förra utställning Irreverent Youth, som var en hyllning till en revolutionär kreativ generation, just visats i Stockholm.

– Det är mycket pill nu, säger Alexander Wessely.

 

En modern tolkning av grekisk skulptur

Under arbetet med den nya utställningen, som öppnar för allmänheten på fredag och lördag, har det historiska och Alexander Wesselys grekiska rötter istället fått inspirera. Men precis som tidigare försöker han i största mån att tänja på de visuella gränserna.

I konstprojektet Corpus möter mormors berättelser och den grekiska skulpturen den senaste tekniken. Resultatet:

– En modern tolkning av grekisk skulptur, säger Alexander Wessely och visar upp två av verken som hänger ihop.

Det ena en hjärtlös torso och det andra ett hjärta.

Verken har skapats från fotografier som Wessely har tagit på kroppar tillhörande människor och djur i en studio, som sedan manipulerats digitalt för att åstadkomma en skulpturliknande känsla och slutligen printats på metallskivor. Med tidlösa material som marmor och stål återfår de sin kroppsliga helhet i presentationen.

 

Största verket väger över 600 kilo

– Allt är i skala ett till ett, och det minsta verket väger hundra kilo, säger Alexander Wessely.

Hans utställning består av totalt tio verk, där det allra största verket föreställer en häst och väger totalt över 600 kilo. Hippos, som är verkets grekiska namn, kommer att placeras en trappa upp i vad han kallar ett av triumfrummen. Rummet intill ska rymma titelverket Corpus (kropp).

Resten av verken kommer att spridas ut i de olika rummen och på den andra våningen kommer besökarna även kunna följa skapandeprocessen genom en analog video som projiceras på en av väggarna. Marmor som borras, sten som slipas och metall som svetsas.

 

Fotografen Alex Wessely förbereder utställningen Corpus i gammalt 1800-tals palats på Södermalm.

Alexander Wessely, aktuell med utställningen Corpus. Foto: Stefan Källstigen

Vill bryta normen

Själva lokalen är också en del av upplevelsen. Känslan av att kliva in i en annan värld för någon timme.

– Det finns en vilja att bryta normen och inte presentera utställningen som förväntat.

I samband med den förra utställningen som bara visades för särskilt inbjudna var det många, särskilt unga, som hörde av sig och undrade var de kunde se den. Därför blev det självklart att öppna upp den här för allmänheten.

– Det kändes segt att säga att de inte kunde se den då. Det är väldigt kul att kunna inspirera både aspirerande fotografer och andra kreatörer att se på sitt hantverk på ett annat sätt.

 

När: Öppet för allmänheten fredag och lördag, klockan 12.00-20.00. Plats: Högbergsgatan 44, Södermalm