Stjärnorna planerar kupp

Vasastadsbon Johan Rheborg och Södermalmsborna Jonas Karlsson och Leif Andrée spelar medlemmar i skurkgänget som flyttar in hos en lätt förvirrad tant, spelad av Suzanne Reuter.
Vasastadsbon Johan Rheborg och Södermalmsborna Jonas Karlsson och Leif Andrée spelar medlemmar i skurkgänget som flyttar in hos en lätt förvirrad tant, spelad av Suzanne Reuter.
När Oscarsteatern sätter upp en komedi till hösten blir det med en rutinerad ensemble. Suzanne ­Reuter spelar godtrogen tant som får ett skurkgäng som hyresgäster och sedan blir det full fart.

– Jag älskar att höra folk skratta, om jag lyckas med det känns det som att mitt jobb är värde­fullt, säger hon.

Det är vår, men planeringen för höstens föreställning på Oscarsteatern är i full gång. Och det är tur det, för ensemblen är eftertraktad och upptagen.

– När jag fick höra om manus och vilka de andra skådespelarna var, tackade jag ja på stående fot. Manuset är fantastiskt. Det här är en rak, intelligent komedi, som är rolig både i situationerna och språkligt, säger Leif Andrée.

Han spelar en medlem i ett skurkgäng som planerar en bankkupp. Kumpanerna hyr in sig hos en äldre och lätt förvirrad tant – spelad av Suzanne Reuter.

Hon ser fram emot ännu en komedi på Oscarsteatern.

– Det bästa med mitt jobb är att jag får göra folk glada, jag älskar att höra folk skratta. Om jag lyckas med det känns det som att mitt jobb är värdefullt, säger hon.

Är det alltid roligt att gå till ­jobbet?

– Nej, det är det väl klart att det känns motigt ibland, så är det väl med alla jobb. Men man har ett eget ansvar att se till att ha roligt på jobbet, att bjuda till lite. Vi som är skådespelare har ett ovanligt roligt jobb, ta bara det här att vi får vara så barnsliga! Den finaste komplimang jag har fått i livet fick jag från en grannflicka som frågade mig om jag verkligen var vuxen.

Leif Andrée kallar sitt jobb fantastiskt.

– Det är så gränsöverskridande, på alla sätt! Man tänker aldrig på hur gammal någon är till exempel. Jag minns när vi spelade in Kaspar i Nudådalen och satt och pratade på kvällarna och Per Oscarsson hojtade något, medan jag sekunden senare bytte några ord med Harriet Andersson. Sådant är vårt yrke.

Mästerskurken i Ladykillers ­spelas av Jonas Karlsson. I en ­intervju i höstas med Lokaltidningen Mitt i sa han att han tänkte ta ledigt från allt annat för att ägna ett år åt att skriva.

– Men det är så fruktansvärt svårt att tacka nej när det dyker upp något roligt. Det är det allra största hotet mot mitt skrivande. Att skriva är så ensamt och så börjar jag titta mig omkring och ser något och så börjar jag: ”Oj, vad ska de göra, det verkar ju spännande. Människor! De ska göra något tillsammans!”.

Johan Rheborg gör rollen som den feminina karlakarlen majoren.

– När jag tackar ja till något går jag bara på magkänslan. Jag ­litar på intuitionen och tycker om ­utmaningar och att ta risker, ­säger han.

Repetitionerna av Ladykillers startar i början av augusti. Innan dess ska ensemblen ha en ledig sommar.

– Jag älskar sommaren. Att träffa kompisar och gå på grusvägar, det tycker jag om. Jag har räknat ut att jag har 24 somrar kvar i livet, om man ser till hur länge folk innan mig har levt. Därför ska det till ett jävligt roligt jobb för att jag inte ska vara ledig på sommaren, säger Johan Rheborg.

Jag har 24 somrar kvar i livet.Johan Rheborg om varför han inte jobbar på sommaren.

Fakta

Brittisk komedi från 1955

Ladykillers är en brittisk film från 1955.

2004 gjordes den i ny version med Tom Hanks i huvudrollen och till hösten sätts den upp i teaterform på Oscarsteatern.

Huvudrollerna spelas av ­Suzanne Reuter, Jonas Karlsson, Leif Andrée, Johan Rheborg och Shebly Niavarani.

Föreställningen regisseras av Emma Bucht, som tidigare bland annat regisserat Kvarteret Skatan och En man som heter Ove.