Stockholms seriefestival flyttar till Konstfack

Konstfack
Hit kommer seriefestivalen den 6–7 april.
I april är det dags för Stockholms internationella seriefestival. På grund av Kulturhusets ombyggnad flyttas festivalen till Konstfack vid Telefonplan.

Stockholms internationella seriefestival går av stapeln den 6–7 april. Festivalen brukar hållas på Kulturhuset, men eftersom det just nu renoveras flyttas årets festival till Konstfack, som i vanliga fall inte tillåter andra att göra utställningar på skolan.

Många svenska illustratörer har gått på Konstfack

– Vi gör ett stort undantag eftersom vi ser att detta är relevant för oss, säger Maria Lantz, rektor på Konstfack.

– Så himla många av Sveriges barnboksillustratörer har utbildat sig hos oss. Det blir kul för våra studenter att se den här utställningen.

Seriefestivalens arrangör är också nöjd med årets festlokal.

– Det drar ihop sig till årets seriepartaj, och vi är mycket glada över att samarbeta med Konstfack i år. Att vi för första gången flyttar ut från Sergels torg till Telefonplan kan skapa helt nya möten, vilket också är temat för årets festival, säger Ola Hellsten, konstnärlig ledare för Serieteket på Kulturhuset Stadsteatern som arrangerar Stockholms internationella seriefestival.

Ellen Ekman och Jillian Tamaki gästar

Festivalen kommer också att uppmärksamma Konstfackstudenternas arbete.

– Konstfack har länge utgjort en näringsrik mylla för serietecknare. Flera konststudenter är just nu aktuella med serieprojekt inom ramarna för undervisning och forskning, vilket festivalen kommer att uppmärksamma, säger Ola Hellsten.

Flera kända serietecknare gästar festivalen. Hedersgästen är kanadensiska Jillian Tamaki, som är prisbelönt för sina illustrationer i New York Times och New Yorker, samt sina serieromaner. Men även svenska serieprofiler deltar, som Ellen Ekman, Sara Bergmark Elfgren och Karl Johnsson.