Stödgala för nytt kulturhus i Tyresö

Barbro Lavett från teaterföreningen är en av de drivande krafterna bakom initiativet.
Barbro Lavett från teaterföreningen är en av de drivande krafterna bakom initiativet.
Den 11 maj samlas flera av Tyresös främsta artister, dansare och skådespelare för att uppträda på en stödgala för ett nytt kulturhus.
– Det är en kulturhistorisk händelse i kommunen. Aldrig tidigare har kommunens artister samlats för ett sådant arrangemang, säger Barbro Lavett från teaterföreningen.

Deras krav är 3 400 kvadratmeter med en rejäl scen för teater, musik, film och dans. Och förslaget är en nybyggnad på Kulturcentrum Kvarnhjulets innergård i Tyresö centrum.

Föreningen för Kulturcentrum Kvarnhjulet bildades 2015 och har sedan dess drivit på för att Tyresö ska få ett nytt kulturhus.

– Det är jätteviktigt med en plats för alla som vill idka någon form av kultur. En plats där man kan mötas och diskutera eller bara spela lite schack, säger Barbro Lavett.

Och den senaste tiden har allt fler från Tyresös kultur- och föreningsliv anslutit sig till initiativet. Även Tyresö församling har uttalat sig positivt, och det är i Bollmoradalens kyrka som den stora stödgalan den 11 maj äger rum.

– Det är en kulturhistorisk händelse i kommunen. Aldrig tidigare har kommunens artister samlats för ett sådant arrangemang, säger Barbro Lavett.

Frågan om ett nytt kulturhus i Tyresö har diskuterats under många år. Nu vädrar föreningen dock morgonluft och hoppas på en lösning.

– Det känns som att det nya politiska styret är med på noterna, jag tror att de också vill åstadkomma detta, säger Barbro Lavett.

Kultur- och fritidsnämndens ordförande Thomas Sundblad (L) håller med om att det saknas ett riktigt kulturhus i Tyresö.

– Jag tror att de flesta politiker, tjänstemän och invånare i Tyresö vill ha ett kulturhus i kommunen. Men för närvarande finns inte utrymme i budget, varken i år eller nästa år. Vi har tyvärr en ekonomi som ser hyfsat svag ut, säger han.

Thomas Sundblad vill inte ta ställning till förslaget på Kvarnhjulets innergård.

– Det finns flera föreningar som driver frågan om kulturhus på olika platser i Tyresö och jag tycker att det är väldigt bra att det är så många som är engagerade. Vi har ambitionen att bygga ett när de ekonomiska möjligheterna finns, men vad det blir och på vilken plats har jag ingen åsikt om ännu, säger han.

 

Fakta

Medverkande den 11 maj

Var – Bollmoradalens kyrka

När – 11 maj klockan 13 till 15

Medverkande –

Erik Linder –  Konferencier.

Anna Landström – Pianist

Therese Badman – Mezzosopran

Jan (Janne) Bengtsson –  Flöjtist

Kina Sellergren – Musiklärare och musiker

Josef Nordin – Trubadur

Daniela Brito – Fiol

Elinor Bengtsson – Trumpet

Finska föreningen och Kulturella Folkdansgillet – dans

Tyresö Teaterförening – sång och korta sketcher

Alla som medverkar i konserten är uppvuxna, bor och/eller arbetar i kommunen.