Stök och fylla i Sumpan – familjemys i Solna

Klipp från förr.
Klipp från förr.
Mitt i Solna-Sundbyberg vilar på stolta anor och hette förr Sundbybergs och Solna Tidning.
Förra veckan skrev vi om dåtidens olyckor – nu blir det muntrare. Veckans tema är nöjen. 

Vad gjorde Solnaborna och Sundbybergarna på fritiden förr i tiden? I Sundbyberg gick det vilt till 1902 – så vilt att kommunalnämnden kände sig tvingad att stänga ölserveringarna på helgerna mellan klockan 18 på lördagseftermiddagen till och med måndag morgon kl. 08.

Stöket och fyllan på krogarna var så omfattande att förbipasserande, eller ”fredliga vandrare” som tidningen skriver, blev skrämda. Besökarna på den icke namngivna krogen som låg intill en gudstjänstlokal förde sådant oljud och uppträdde på ett ”icke sedesamt sätt” att stadsledningen till sist fick nog.

Stenvillan hette dåtidens inneställe i Sundbyberg där det anordnades pompös ”Bellmansfest” med fyrverkerier, romerska ljus och Bellmansång.

Alkoholen stod i centrum för nöjeslivet. I Sundbyberg låg förr ett stort antal bryggerier och spritbodar som lockar med annonser som enbärs-öl och fruktvin. Ölet marknadsfördes som ”hälsosamt, närande och blodrenande”.

Desto frommare, och torrare, var det i Solna, om man ska tro tidningsannonserna. Här lockade istället Hagalunds nykterhetsförening med kafé, matservering och trevligt samkväm 1902.

På Jungfrudansen bjöd Godtemplarna på en festlig afton med lekar, dans, sång och en kaffetår och Solna bridgesällskap bjöd in till resor. Vid koppartälten var det parkteater där Söderkåkar stod på repertoaren. Om Sundbyberg var fyllefest var Solna familjemys. Solna centrum lockade med modevisning, ponnyridning och den odefinierade aktiviteten ”provsmakningseldorado”.