Stomiboken slår utomlands

För två år sedan lanserade Danderyds sjukhus en ovanlig kokbok för stomiopererade.

Boken ”Vissa har andra utvägar” har översatts till flera andra språk och nu är den Sveriges bidrag i Gourmands World Cookbook awards 2014.

– Vi som arbetar med de här patienterna får dagligen frågan vad man kan äta efter en stomioperation, säger Maria Gylfe, chefsjuksköterska på Danderyds sjukhus kirurg- och urologklinik och initiativtagare till boken.

Eftersom många blir paralyse-rade när de genomgått operationen bestämde hon sig för att skapa en kokbok speciellt riktad till dem.

Och så blev det.

”Vissa har andra utvägar” kom ut i maj 2013. Mitt i Täby var med vid releasen och intervjuade då David Larsson, 29, en av dem som berättar om livet med stomipåse i boken.

– Jag tvekade inför att visa mig avklädd men bestämde mig för att våga och la mig på Östra stranden i Halmstad med min stomipåse fullt synlig. Jag vek ner den lite för att kunna bli brun på hela magen, berättade han då.

Samtliga deltagare är också med på stylade bilder i boken. Deras berättelser varvas med recept skapade av kocken Daniel Farinotte.

Idén är att inspirera patienterna till att testa och se vad som passar dem bäst.

Boken har översatts till både engelska, danska, tyska och finska.

Den har tryckts i 16 000 exemplar på svenska och i 10 000 på engelska. På de övriga språken finns den bara i webbversion.

Nu är den alltså utsedd till årets svenska bidrag i det som brukar kallas Kokboks-VM, Gourmands World Cookbook awards 2014, i pdf-kategorin. Tävlingen har funnits sedan 1995 och utser årligen världens främsta mat- och dryckesböcker.

Från Sverige finns titlar som Mannerströms Fisk, Stefanos Italia (Catenacci) och Bonniers vegetariska kokbok som tävlar i olika kategorier.

Vilka böcker som blir Best in the world i sina repsektive kategorier i år avgörs i Frankfurt den 9 juni.

”Vissa har andra utvägar” nominerades tillsammans med flera hundra andra svenska kokböcker.

– Jag blev väldigt glad när jag fick reda på att det var vi som skulle få representera Sverige i vår kategori, säger Maria Gylfe.

– Det här en värdefull uppmuntran till alla som varit med och producerat boken, många helt ideellt. Och inte minst en hyllning till alla modiga modeller som ställt upp i den, säger hon.