Mästare på att vandra

Till middagen efter dagsetapperna drar vandrarna på sig sina ”festvästar”. Många märken och medaljer ger prestige i vandrarkretsarna.
Till middagen efter dagsetapperna drar vandrarna på sig sina ”festvästar”. Många märken och medaljer ger prestige i vandrarkretsarna.
Officiella vandringar ger stämplar som kan ge ett diplom.
Officiella vandringar ger stämplar som kan ge ett diplom.
Med vandrarpasset kan man få billig mat och logi.
Med vandrarpasset kan man få billig mat och logi.
Ältabon Hans Gegenwarth har vandrat 24 000 kilometer de ­senaste tio åren. Han har korats till European ­master walker och världsmästare i vandring 2013.

– Den dagen jag får skavsår slutar jag.

I hallen står tre fotbeklädnader. Kängor, grova sportskor och sandaler. Alla tre paren används för vandringar.

– Är det kallt ute? frågar Hans Gegenwarth.

Först tänker han välja lågskorna, men tar sedan kängorna. De signalerar vandring på ett bättre sätt.

– Annars är jag inte så mycket för specialutrustning och prylar. Sandalerna har jag vandrat över 40 kilometer i, säger han.

En dagstur i Nackareservatet ingår i hans dagliga rutiner och vi följer med ett bit. Många förknippar vandrare med en vandringsstav. Hans Gegenwarth har fyra. De är prydda med märken från olika vandringar.

– Stav använder man i Schweiz och Österrike. De är exempelvis bra att bromsa med när man går neråt. Men i Sverige har jag dem inte. Då skulle jag bli mobbad.

Vandring är en egen kultur som kanske inte är så känd bland den breda allmänheten i Sverige. Men på kontinenten och i Alperna är det en populär sysselsättning.

– Störst är den nog i Norge. De är tokiga i det här. Norrmän älskar att gå på tur, säger Hans Gegenwarth.

En särskild vandrarkultur har utvecklats genom åren. Speciella utmärkelser från de officiella vandringarna fungerar som morötter.

Hemma hos Hans Gegenwarth finns spåren överallt. T-shirtar med unika tryck från olika vandringar, glas, tennmuggar och andra minnen och troféer finns i garderober och hyllor. Han har flera kepsar med pins från olika vandringar, och en väst, också full med märken.

– Den här tar man på sig på kvällen efter vandringen. Man kan säga att det är en festväst, en del kanske skulle kalla den för skrytväst.

Men viktigast är kanske diplomen och medaljerna. Något som visserligen också förekommer vid alla motionslopp för löpare. Men stämplingsjakten torde vara unik för vandringarna.

– Den som genomför en vandring som fått officiell status av vandrarorganisationerna får en stämpel. Den är viktig för många men det finns de som bara njuter av vandringen utan sådana mål.

En speciell gemenskap har utvecklats inom vandrarkulturen. Och den har mycket att erbjuda utöver motionen och upplevelserna under gångetapperna.

– I Frankrike slutar en del ­vandringar vid ett dukat bord med vin och god middag. Men man får inte dricka för mycket. Ofta måste man gå upp klockan fem nästa dag för nästa etapp, säger Hans.

Och förmånerna inom vandrargemenskapen är många.

– Det finns möjlighet att få boende med frukost för motsvarande 30 kronor i Tyskland om du visar att du är vandrare.

I Sverige pågår ett generationsskifte som fått färre att snöra på sig kängorna. Men Hans Gegenwarth kämpar vidare för att få fler att vandra.

Det gör han bland annat genom att arrangera en egen vandring i Stockholms innerstad. Den har fått officiell status och han har därmed rätt att dela ut stämplar.

– Många tyskar och österrikare kommer hit för att vara med. Och norrmän förstås, de är som tokiga i att vara med.

Hand Gegenwarth fyller 70 år om några veckor. Men han har inga planer på att sluta.

– Jag väntar på att min fru också ska pensionera sig. Då kan vi vara ute i många veckor och vandra.

Familjen har alltid varit med på vandringarna runt om i Europa.

– Annars hade det blivit skilsmässa.

Fakta

Lagat mat åt Ingo och Floyd

Namn: Hans Gegenwarth.

Ålder: 70 år.

Bor: Älta.

Familj: Fru och två barn.

Yrke: Pensionerad köksmästare.

Kuriosa: Har lagat mat åt Ingemar Johanson och Floyd Patterson på NK. Har bott granne med Nacka Skoglund.

Korad till: Årets vandrare 2010 – för de insatser han har gjort för vandrarsporten i Sverige.

Aktuell: Världsmästare i Wander Weltmeisterschaft 2013. Korad European walker. Arrangerar egna vandringar i Stockholms innerstad.

Fakta

Största marschen äger rum i Borås

Godkänd vandring: Måste pågå i två dagar. Sträckan ska vara minst 2×10, men kan uppgå till 2×45 kilometer.

Svensk vandring: Linnémarschen i Borås är Sveriges största vandring.

Stämpling: Vandrarna samlar stämplar som delas ut efter att ett antal kilometer avverkats.

Utmärkelser: 500 och 2 000- kilometersdiplom. Den stora klassikern delas ut efter sex tvådagarsvandringar à 25+25 kilometer.

Organisationer: Svenska gång- och vandrarförbundet som ingår i Riksidrottsförbundet samt Svenska folksportförbundet samordnar och administrerar svenska vandringar och utmärkelser.