Strindberg sätts upp vid Görvälns slott

teater dödsdansen görväln
Gunilla Wiklund och Göran Langwagen spelar Alice och Edgar.
teater dödsdansen görväln
I pjäsen kommer Kurt (Olle Månsson) och stör Alice och Edgars isolerade tillvaro.
teater dödsdansen görväln
Alla tre skådespelare har varit med i Teodok sedan 1980-talet.
För femte året i rad sätter teaterföreningen Teodok upp en pjäs vid Görvälns slott – i år är det Strindbergs Dödsdansen.
– Man ska komma hit för att se något kul och underhållande, säger regissören Mikael Riise.

När Föreningen för teater och dokumentation i Järfälla (Teodok) startades, var det en demokratisk satsning. Den första pjäsen, Johanna från Kallhäll, berättade Bolinder-arbetarnas historia, och över hundra person var inblandade i produktionen. Sedan 1980 har Teodok hållt till vid gamla Folkets hus i Kallhäll, men de senaste fem åren har föreningen också satt upp pjäser vid Görväln, i Raststugan bakom slottet.

När Teodok nu sätter upp August Strindbergs klassiska pjäs Dödsdansen i den lilla Raststugan är det inte längre tal om hundra skådespelare på scenen, utan bara tre.

– När vi började med föreningen handlade det väldigt mycket om att gräva där vi stod, att utforska Kallhälls historia. Med den här pjäsen är det annorlunda, här får man gräva mer i sig själv, säger Gunilla Wiklund som spelar Alice i Dödsdansen.

Humoristiskt triangeldrama

Pjäsen skrevs år 1900, och handlar om det vuxna paret Alice och Edgar som bor på en ö i skärgården och blir allt mer trötta på varann. När ungdomsvännen Kurt kommer på besök ställs saker till sin spets och många känslor rivs upp. Det är ett tragiskt triangeldrama, men som rymmer en hel del humor. Pjäsen har dessutom kortats något, av regissören Mikael Riise.

– Han är bra på det där, Mikael. Han hittar kontentan i pjäsen, så blir det inte så himla mycket prat, säger Gunilla Wiklund.

En lättare version än vanligt

De tre skådespelarna, Gunilla Wiklund, Olle Månsson och Göran Langwagen är alla amatörer. Men regissören Mikael Riise som också bearbetat pjäsen är proffs. Det är hans femte Strindberg-uppsättning, men första gången med Dödsdansen.

– Jag hatar att stryka i pjäser, men här kände jag mig tvungen. Det är för stort annars, det går inte. Nu är det en lite lättare version, det måste vara underhållande och roligt, annars blir det bara hopplöst, säger Mikael Riise.

Som det ser ut nu kommer pjäsen att bli omkring en och en halv timme lång, utan paus. Enligt Mikael Riise är idén att försöka hitta det humoristiska i pjäsen, som annars kan uppfattas som lång och tråkig.

– Man ska komma hit för att se något kul och underhållande, där ett allvar också finns. Inte något långt och tråkigt, för det är det inte, säger Mikael Riise.

Fakta

Dödsdansen på Görväln

Dödsdansen har premiär lördagen den 26 augusti klockan 16 och spelas lördagar, söndagar och onsdagar till och med den 17 september. Raststugan tar bara cirka 40 åskådare och biljetterna kostar 175 kronor.