Succé för e-böcker på bibblan

Bibliotekschefen Anders Olsson visar bibliotekets digitala nav, mediajukeboxen.
Bibliotekschefen Anders Olsson visar bibliotekets digitala nav, mediajukeboxen.
Sollentunaborna lånar allt mer e-böcker.

Nu har kommunen skjutit till 500 000 kronor extra för att man ska kunna möta efterfrågan.

– Det är väldigt viktigt att kunna hänga med i den här utvecklingen, säger bibliotekschefen Anders Olsson.

Nedladdningen av e-böcker ökar explosionsartat i Sollentuna. Förra året lånade biblioteken ut drygt 8 500 stycken, och prognosen för 2013 pekar mot att det kommer att landa någonstans mellan 12 000 och 15 000 e-lån innan året är slut.

– Vi har väntat i flera år på att utlåningen av e-böcker ska komma i gång på det här sättet. Det var när Ipaden kom som det lossnade på allvar, säger Anders Olsson, bibliotekschef i Sollentuna kommun.

Till skillnad från inbundna böcker får biblioteken betala 20 kronor till förlaget varje gång de lånar ut en e-bok. Det innebär att bibliotekens kostnader för e-böcker har skenat de senaste åren. I mitten av 00-talet låg den årliga e-boksutlåningen fortfarande och skvalpade runt 500-strecket.

– Det är något som vi måste ta höjd för i budgeten, säger Magnus Ramstrand (KD), ordförande i kultur- och fritidsnämnden.

I Alliansens budgetförslag för 2014 har man ökat anslaget till biblioteket med 500 000 kronor för att kunna möta Sollentunabornas efterfrågan på e-böcker.

– Det är positivt att fler kan ta till sig böcker. En av de mest nedladdade böckerna är Zlatanboken, ur det kan man dra vissa slutsatser om att man kan nå nya målgrupper med e-böcker, säger Magnus Ramstrand.

En annan målgrupp som biblioteken vill nå ut till med e-böckerna är 70-plussarna.

– För äldre finns det många fördelar med e-böcker. Man kan förstora texten vid behov, och om man har svårt att ta sig ut kan man låna dem hemifrån, säger Anders Olsson.

Lagom till semestern lanserar Sollentuna bibliotek sin media- jukebox som mobil-app.

Då kan man ta del av hundratals e- och ljudböcker via sin smarta telefon eller läsplatta, var man än befinner sig.

Fakta

Skjuter i höjden