Succé för unga komiker

Christopher Martland och Johan Gunterberg spelade basket tillsammans, innan de började göra musikvideor med De vet du.
Christopher Martland och Johan Gunterberg spelade basket tillsammans, innan de började göra musikvideor med De vet du.
Hundratusentals tittare­ på nätet följer de komiska­ musikvideorna med bandet De vet du. Det består av Lidingöborna Johan Gunterberg och Christo­pher Martland, som båda tidigare var basketproffs.

– Det är lite inne att sjunga på svenska så det passar oss bra, säger Johan Gunterberg, som är en hälften av De vet du.

Deras grej är att driva med trender och unga människors livsstilar. Att ingen går säker har de visat genom att rikta sin bitska satir åt alla håll.

I låten ”Sture P” skildrar de med dyngfulla brats från Östermalm. Och i ”Bågar utan glas” förlöjligar de Södermalms hipsters som försöker fejka ett äkta utseende.

– Det är mycket stereotyper. Hela vårt koncept, om man ens kan kalla det ett koncept, är att vi i videorna är de personer som vi sjunger om, säger Johan.

För bara ett år sedan spelade båda två basket i Italien och levde en tillvaro som många unga killar drömmer om. Men därefter flyttade de hem till Lidingö, började jobba i klädaffär. Vad hände?

– Det var jättekul att få spela basket, men vi kom på att det inte var den roligaste livsstilen som finns, säger Johan Gunterberg,

Ingen av dem hade tidigare stått på en scen eller gjort musikvideor.

– Att vi började hålla på med musik berodde på att vi gillar att göra små videoklipp och hålla på och larva oss framför kameran, säger Christopher Martland.

De märkte att musikvideor var tekniskt enkla att filma, eftersom man kunde lägga på allt ljud i efterhand. De lärde sig använda de nödvändiga datorprogrammen, lånade Christophers pappas kamera och använde Johan Gunterbergs stuga på Lidingö som studio.

I videorna är också många kompisar med och spelar. Något man också ofta ser är snygga foto­modeller, leopardmasker och sångarna själva utklädda i olika roller.

Jämförelsen med Grotesco ligger­ i luften. Man kan inte precis säga att de fortsätter i samma tradition. Men som Henrik Dorsin och gänget älskar de allt som är töntigt. De tycker att det är okej att videorna ser hemgjorda ut och att humorn är rak och enkel.

– Vi funderar inte på vad andra skulle tycka är kul. Vi känner ingen press och tänker bara att nu gör vi en video, säger Christopher.

Efter att deras andra låt funnits­ på nätet en tid upptäckte de att den slagit utanför bekantskapskretsen. Med fjärde låten ”Sture P” fick de publik från hela Sverige.

Videorna ”Kär i en gamer” och ”Bad Boy” har visats över en halv miljon gånger. Antalet tittare växer varje dag. De har också fått många lyssnare på Spotify.

Ett skivkontrakt måste väl vara nära?

– Nu har stora bolag kontaktat oss och den närmaste tiden kommer vi att skriva på. Vi har erbjudanden från två bolag som är internationellt stora och störst i Sverige, säger Johan Gunterberg.

Fakta

Två extra medlemmar

Namn: Christopher Martland.

Ålder: 22 år.

Bor: Högsätra.

Yrke: Jobbar i klädbutik.

Familj: Mamma Maria, pappa Ricky, bröderna Christian, 33 och Alec 11.

Namn: Johan Gunterberg.

Ålder: 23 år.

Bor: Sticklinge.

Yrke: Jobbar i klädbutik.

Familj: Mamma Ann-Marie, pappa Peter, systrarna Anna 29 och Caroline 26, flickvän Michaela.

Aktuella: Med bandet De vet du och nya låten ”Hon var en han”. Uppträder på festivalen Livet är en fest på Lidingö 25–27 maj.

Övriga medlemmar: Kompisen Tor är alltid med i videorna. I bandet ingår även DJ Hunk.