Succé under nytt namn

”Min spegling av samhället är via brott”, säger författaren Jan Arnald. Utgångspunkten är Sjöwall/Wahlöös gamla projekt att undersöka ett samhälle i snabb förändring.
”Min spegling av samhället är via brott”, säger författaren Jan Arnald. Utgångspunkten är Sjöwall/Wahlöös gamla projekt att undersöka ett samhälle i snabb förändring.
När Jan Arnald började kalla sig ”Arne Dahl” slutade han skriva svåra romaner och blev i stället framgångsrik deckarförfattare.

Nu har han sålt miljontals böcker i 30 olika länder. Snart kommer hans 13:e kriminalroman ut.

I Arne Dahls våning vid Hornstull sträcker sig de tätt packade stringbokhyllorna ända upp till taket.

– Nu är det katastrofläge igen. Det är svårt att nå högst upp. Det skulle vara ett ganska symboliskt slut om jag skulle begravas med mina böcker, säger Jan Arnald som succéförfattaren egentligen heter.

I maj kommer hans nya roman ”Hela havet stormar”. Det är andra delen i en serie om sameuropeiska polisstyrkan Opcop, där några av de medlemmarna från de tidigare böckernaom A-gruppen ingår.

På golvet står en trave med ett tiotal danska exemplar av första boken i serien, ”Viskleken”.

På grund av platsbristen i lägenheten försökte Jan Arnald nyligen förhindra att förlaget skickade ett antal böcker översatta till tyska.

– Jag vet inte vad jag ska göra av dem. Min hustru blev förbannad och sa ”nu säljer jag skiten”. Hon ställde sig vid ett bokbord på Drottninggatan, där hon lyckades sälja en del till tyskar.

Arne Dahls böcker är utgivna i fler än 30 länder och har sålts i mer än två miljoner exemplar. Sedan böckerna dessutom blivit tv-serie har Arne Dahl blivit folklig på djupet.

– Det är klart att det är fantastiskt. Jag har alltid haft riktiga fans som verkligen gillar och lever sig in i karaktärerna som jag gör, men jag har inte varit så allom bekant.

Innan Jan Arnald började skriva under pseudonym hann han med åtta böcker i eget namn. Då var han ”lite mer akademiker, allt måste vara mästerverk” och han fick en stämpel som smal. För att komma bort från skrivkrampen kände han att han behövde ett nytt namn.

– Innan var det trögt. Men med pseudonymen slog jag mig lös och blev en lite annan författare.

Att folk tror att han heter Arne Dahl är inte så krångligt som det kan verka, säger han. Men det har hänt att arrangörer bokat flygbiljettert i den fiktiva karaktärens namn, och när han sedan tvingats boka om till sitt riktiga namn har det blivit dubbelt så dyrt.

– När jag skulle ta in på ett hotell i Tyskland argumenterade jag genom att ta upp en bok och peka på författarporträttet.

Jan växte upp i Helenelund i Sollentuna. Föräldrarna var lärare och som tioåring plockade Jan ner undangömda hårdkokta deckare av Alistair MacLean från pappas bokhylla. För varje bok han läste i hemlighet under täcket ville Jan skriva en egen.

Varför skriver du om otäck-heter?

– Jag tycker väldigt illa om våld och har aldrig utsatts för det. Jag mår illa av det och är rätt känslig i verkligheten, men i film och litteratur är det ett sätt att hantera våld. Jag vill återge en känsla av äckel och har aldrig skrivit underhållningsvåld för sin egen skull.

I ”Ont blod” används tänger som mordvapen. Var får du allt ifrån?

– Det fanns motsvarande tänger i Vietnamkriget, som tyst snörpte åt stämbanden. Tängerna handlar om den enorma kraften i krig.

Jan minns när scenerna kom till i föräldrarnas stuga i skärgården.

– Jag satt ensam och skrev på natten och skrämde slag på mig själv.

Malin Arvidsson som Kerstin Holm i Misterioso.foto: johan Paulin

Fakta

Gör alla smartare

Namn: Jan Arnald.

Ålder: 49 år.

Familj: Fru Sara, fotograf. Två döttrar från tidigare äktenskap, My, 20, och Moa, 17.

Bor: Hornstull.

Yrke: Författare, kritiker och tidskriftsredaktör. Har tidigare skrivit tio kriminalromaner om A-gruppen, rikskriminalens specialenhet för våldsbrott av internationell art.

Aktuell: Den 4 maj ges ”Hela havet stormar” ut, andra boken i en serie om fyra. Första boken ”Viskleken” utsågs i november till Årets bästa svenska kriminalroman 2011.

Filmatiserad: 2009–2010 filmatiserades fem av hans böcker om A-gruppen. Den första visades på SVT under julhelgerna, resten har släppts på dvd och kommer på tv i höst.

Två skrivfaser: Under den journalistiska fasen läser Jan Arnald domar, ringer upp advokater och poliser. I nästa fas ljuger han och skruvar han till verkligheten till en underhållande, spännande historia, där både brottslingar och polisen är lite smartare.