Pia Sundhage ska peppa svenska folket

Peptalk för Sverige är en föreställning om samhället, moral och att våga – ur ett fotbollsperspektiv. Skådespelaren Karin Bengtsson (t.v.) har amma nummer på tröjan som när hon var aktiv. Här med regissören Helena Sandström Cruz.
Peptalk för Sverige är en föreställning om samhället, moral och att våga – ur ett fotbollsperspektiv. Skådespelaren Karin Bengtsson (t.v.) har amma nummer på tröjan som när hon var aktiv. Här med regissören Helena Sandström Cruz.
Skådespelaren Karin Bengtsson blir Pia Sundhage på Orionteaterns scen. Hon ska peppa sitt nya lag, publiken, att kämpa vidare i svåra tider.

På en tom fotbollsplan mitt i vintern står Karin och nöter finter. På andra sidan planen ser hon hur ett stort gäng killar ger sig på en annan tjej i slöja. De kommer att slå ner henne. Vad ska Karin göra nu? Ingripa, springa därifrån eller stå kvar?

Så börjar monologföreställningen Peptalk för Sverige. För att hantera ­situationen måste Karin bli Pia Sundhage, hennes stora idol. Hon som tar OS-guld som tränare för USA:s fotbollslag och sen vägrar åka till Vita huset för att hyllas. Hon som alltid har svar på tal och hon som sagt att för att komma något vart måste man i bland låtsas att man är en av dem som vågar.

Laget är störst

Skådisen Karin Bengtsson går in i rollen som Pia Sundhage för att prata om politik och hur vårt samhälle ser ut idag, fast med fotbollens språk och med Pias bultande vänsterhjärta som ledstjärna. För på en fotbollsplan kan vi inte gömma oss.

– Jag föreställer mig att om Pia hade varit en politisk ledare hade hon sagt att laget är större än jaget. Vi hade behövt någon som henne i politiken idag: en peppig coach som får oss att fortsätta kämpa när det ser mörkt ut, säger Karin Bengtsson.

Pjäsen är regisserad av Helena Sandström Cruz och manus är skrivet Isabel Cruz Liljegren. De har försökt lyfta fram vår mest framgångsrika tränare någonsin, hur hon pratar, går, ­sitter och står.

– Det härliga med Pia är att hon är så lite jante. Ingenting hon gör känns konstigt, utan bara självklart. Ingen annan i den svenska offentligheten är så. Kanske Carola, eller Jan Malmsjö, säger ­Helena Sandström Cruz.

Har ni pratat med Pia Sundhage?

– Ja, hon vet att vi gör pjäsen och har sagt att hon ska komma på en av föreställningarna. Det känns så himla stort.


Peptalk för Sverige har premiär på Orionteatern 30 november.