Superkockens tuffa strid

Melker Andersson gillade utmaningarna i ”Kockarnas kamp”, men uppskattade lugnet på gården i Skåne ännu mer. ”Det är sån hysteri i krogvärlden i Stockholm, det var skönt att ta det lite lugnt”, säger han.foto: Henrik Jansson
Melker Andersson gillade utmaningarna i ”Kockarnas kamp”, men uppskattade lugnet på gården i Skåne ännu mer. ”Det är sån hysteri i krogvärlden i Stockholm, det var skönt att ta det lite lugnt”, säger han.foto: Henrik Jansson
Karin Andersson, Anders Vendel, programledaren Pär Lernström, ­Ulrika Bryding, Crister Svantesson, Håkan Thörnström, Johan Jureskog, Melker Andersson och Jonas Lundgren är med i årets program.
Karin Andersson, Anders Vendel, programledaren Pär Lernström, ­Ulrika Bryding, Crister Svantesson, Håkan Thörnström, Johan Jureskog, Melker Andersson och Jonas Lundgren är med i årets program.
Melker Andersson är en av Sveriges främsta kockar och krögare. Men i Kockarnas kamp möts han av tufft motstånd.

Själv har han fått försaka barn och familjeliv för att kunna driva sitt krogimperium.

Stycka kött, vispa äggvita och fixa majonnäs. I ”Kockarnas kamp” gäller det för åtta av Sveriges framgångsrikaste krögare att visa hur skickliga de är i köket.

Melker Andersson driver, tillsammans med Danyel Couet, krogimperiet F12-gruppen i Stockholm. Han har vunnit flera fina utmärkelser, men lockades av utmaningen i programmet.

– Jag gillar utmaningar, det är kul när det händer saker.

Men det måste vara ganska nervöst att bli granskad både av tv-tittarna och av andra kockar?

– När jag tackade ja till att vara med tänkte jag inte på det, men när inspelningarna väl drog igång fanns en rädsla att jag inte skulle klara av momenten.

Hur gärna ville du vinna?

– Jag är tävlingsmänniska men jag är inte en person som går in och säger att jag ska vinna. Jag vill prestera så gott jag kan men är lite för gammal för att ta det på största allvar. Jag tog det lite mer med en klackspark, tror jag. Det tror jag att tittarna kommer att märka, jag är lite mer nedtonad än många av de andra kockarna.

Hur mycket övade du innan programmet?

– Väldigt lite. Jag lagar fortfarande mat på mina restauranger, men när jag kommer in är förberedelserna redan gjorda. Jag hackar lite för lite lök för det här programmets upplägg.

I Melkers F12-gruppen ingår tio restauranger och fler kan det bli.

– Jag öppnar fler för glädjen och för intresset för vad man kan göra med mat och matmiljöer. Det finns ingen gräns och därför tycker jag fortfarande att det är roligt att öppna en restaurang med ny profil.

– När jag öppnade Miss Voon till exempel var jag tvungen att sätta mig in i det asiatiska köket, i hela deras tänkande. Jag jobbade med asiatiska kockar och lärde mig om kulturen. Det är utvecklande, att laga samma slags mat i ett helt kockliv skulle vara tråkigt.

Men att vara framgångsrik krögare har sina baksidor. Melker Andersson arbetar de flesta av dygnets vakna timmar och är nästan aldrig ledig.

– Att vara krögare är en livsstil. Det är som att vara bonde: man säger inte att man går till jobbet, det är något man är. Det går inte att stänga av, jag kan gå hem till min familj men kan inte stänga av.

Det hårda arbetet har inneburit att barnen – Neo, 4 och Thyra, 17 – ofta kommit i andra hand.

– Jag ångrar att jag inte fick ihop det bättre. Barnen har tagit stryk, det går inte att komma ifrån och det är en stor sorg. Det är något jag får leva med resten av ­livet och jag får tårar i ögonen varje gång jag pratar om det. Kanske kan jag ta det lite lugnare nu när jag har fyllt 50.

Varför säljer du inte F12-gruppen, öppnar en liten kvarterskrog och umgås mer med barnen?

– Det kanske jag gör. Småskalighet är häftigt och det skulle säkert kunna bli bra. Ett ställe att gå runt att pyssla lite på, så kanske det blir till slut.

Fakta

Gillar skidåkning och friluftsliv

Namn: Melker Andersson.

Ålder: 50 år.

Familj: Särbon Katarina Romell, barnen Neo, 4 och Thyra, 17.

Bor: Östermalm. Tidigare i Sollentuna.

Yrke: Kock och krögare. Driver bland andra restaurangerna Smak, Grill och Köttbaren.

Gillar: Skidor, friluftsliv och mat. ”När jag går ut och äter är jag ganska kräsen. Jag tilltalas av enkelhet, av bra kvalitet på råvarorna.”

Fakta

Det här är ”Kockarnas kamp

I ”Kockarnas kamp” tävlar åtta av Sveriges främsta kockar och krögare mot varandra.

Tävlingsmomenten testar kockarnas yrkesskicklighet. Under tidspress tävlar de i allt från snabbhet och precision till stresstålighet och kreativitet.

Första säsongen sändes förra året. Då vann Tommy Myllymäki finalen mot Stefano Catenacci efter en såsduell.