Svart skildring av Stockholm

Tecknaren Per Demerwall låter Strindbergsällskapet terrorisera ett dystopiskt Stockholm i sin nya framtidsserie.

Det är också en av många serier han planerar att ställa ut i Skogås.

I Skogåsbon och tecknaren Per Demerwalls senaste seriealbum ”Döda rummet – Strindbergs sista drömspel” har han tillsammans med Ola Skogäng tecknat ett Stockholm som går i ren science fiction-anda.

Här är ingenting sig likt. Det skedde aldrig någon utvandring till USA och Gustav III blev aldrig mördad. Vid Mosebacke blickar huvudkaraktären Arvid Falk ut, och en zeppelinare svävar fram. Över Gamla stan sträcker sig en Golden gate-bro, norrut tornar skyskraporna upp i himlen och nere vid Stadsgårdskajen står ­Titanic vid hamn.

– När jag träffade Ola Skogäng diskuterade vi att göra en serie ihop med Stockholm som skådeplats. Strindberg skulle vara med på något sätt och vi skulle ha två huvudpersoner som vi tecknade själv, säger Per Demerwall.

Resultatet blev Döda rummet, en noir-deckare med inslag av science fiction hämtat ur Matrix och Blade Runner.

Huvudpersonerna är Arvid Falk, som sköttes av Per Demerwall, och Ola Hammarlund, som teck­nades av Ola Skogäng.

– Allt smälter ihop väldigt bra, det blev en historia där allt ställs på sin ände. Vi har en terroristgrupp som heter Strindbergsällskapet och en landsflyktig som ­heter Don Bernadotti som hävdar att han är kung i Sverige.

På Galleri Aguéli på Söder ställde nyligen Per Demerwall ut sina serier ”Röda rummet”, som skrevs på 1980-talet, samt den nya ”Döda rummet – Strindbergs sista drömspel” som ges ut i samband med Strindbergs 100-årsdag.

Fakta

På Lyktan i höst

Namn: Per Demerwall.

Ålder: 56 år.

Bor: Skogås sedan 1980.

Gör just nu: Redigerar sin gamla serie Röda rummet till pocket, illustrerar barnboken Supersmart.

Aktuell: Gav i maj ut seriealbumet Döda rummet – Strindbergs sista drömspel, med Ola Skogäng. Ställer ut på Galleri Lyktan i Skogås den 14 oktober.