Sven knådar deg i rutan

Sedan Hela kändis-Sverige bakar spelades in har Sven Melander inte haft tid att baka. ”Fast jag hade behövt det nu, för det är jävligt avslappnande ”, säger han.
Sedan Hela kändis-Sverige bakar spelades in har Sven Melander inte haft tid att baka. ”Fast jag hade behövt det nu, för det är jävligt avslappnande ”, säger han.
Folkkäre skådespelaren Sven Melander gillar inte att göra saker halvhjärtat. Så när han fick frågan om han ville baka i tv tackade han ja – och lade sig i hårdträning.

– Vad är det för vits med att tävla om man inte försöker vinna? ­säger han.

”Äh, vad fan. Man var ju nykter i morse, men nu börjar det ordna upp sig, vettu.” Eller ”Hej alla barn, jag heter Rulle. Jag kan prata tyska: dassrulle. Hejdå.”

Och Werner och Werner förstås, som tyckte att det gick lika bra med selleri.

Sven Melander är en del av svensk film- och tv-historia. 1982 började han och Stina Lundberg sända Nöjesmaskinen. Det var en helt ny typ av tv-underhållning där artistframträdanden varvades med intervjuer och sketcher.

– Nöjesmaskinen var banbrytade och belönades helt riktigt med massa priser. Jag är stolt över att ha varit en del av det, säger han.

Sven Melander växte upp i Malmö, utbildade sig till byggnadsingenjör men bytte bana och blev journalist. 1972 flyttade han till Stockholm för att jobba på Aftonbladet. Han blev kvar i 13 år innan han hamnade i nöjesbranschen.

– Jag ångrar inte att jag slutade som journalist, men ibland kan jag faktiskt känna ett sting av saknad. Det är roligt att vara inne i det där flödet. Och jag kan sakna arbetskamrater, jag har inte varit fast anställd sedan 1989.

Efter Nöjesmaskinen blev det mera tv, filmer och en hel massa scenproduktioner. I år fyller Sven Melander 68 år. Några tankar på att gå i pension har han inte, trots att han tar ut sin pension.

– Det är så roligt att arbeta och jag får erbjudanden som jag inte kan tacka nej till. Vad ska jag göra hela dagarna? Jag kan ju inte spela golf sju dagar i veckan.

nu ser vi honom i tv igen, i Hela kändis-Sverige bakar på TV4. För Sven Melander, som visserligen är duktig på att laga mat och har gett ut en kokbok, kom frågan om att vara med som en överraskning.

– På TV4 sa de att jag inte behövde vara duktig på att baka, att det var mest på kul. Men det blir sällan kul att titta på folk som inte kan något. Så jag bestämde mig för att lära mig och fick kontakt med en bekant som är jävligt duktig. Hon visade och sedan övade jag själv. Jag var väldigt ambitiös.

Är du en tävlingsmänniska?

– Jag har varit en inihelvete dålig förlorare, men det har gått över. Men vad är det för vits med att tävla om man inte försöker vinna? Jag bryr mig ju inte om att vinna ett program med kändis­bagare, men ville inte åka ut först.

Sedan flytten till Stockholm har Sven Melander inte lämnat huvudstaden, med undantag för arbetsperioder i Skåne. Ändå betraktar många honom som skåning.

– Jag tror att det är för att jag har behållit min dialekt. När jag åker taxi säger chaufförerna ”jaså, du är på besök i stan”, säger Sven Melander på taxichaufförsstockholmska. Jag älskar Stockholm, för mig var det kärlek vid första ögonkastet. Det enda som är bättre i Malmö är fotbollen.

Nu bor han i Midsommarkransen med sambon Alice Åkerblom. Hon arbetar som inredare och det var hennes inredningstalanger som ledde till att de blev ett par.

– Jag hade en risig övernattningslägenhet i Malmö som hon hjälpte mig att få ordning på och sedan växte det fram.

Sven Melander och Stina Dabrowski i Nöjesmaskinen 1984.foto: svt

Fakta

Game of thrones en favoritserie

Namn: Sven Melander.

Ålder: 67 år.

Bor: I lägenhet i Midsommarkransen.

Familj: Sambon Alice Åkerblom, barnen Victor, Christina och Linnéa (tillsammans med sin före detta fru Karin Melander-Hassler).

Ser på tv: ”Min son tipsade mig om Game of thrones, så den har jag plöjt halva nätterna. House of cards tittar jag också på. Per Morberg gillar jag, han är för jävla duktig på att laga mat. Annars blir det mest sport och filmer.”

Skrattar åt på tv: ”Inte så mycket. Hipp hipp-gänget har gjort jävligt roliga grejer. Partaj kan vara roligt ibland. Men det är viktigt att komma ihåg att dagens humor inte görs för folk som är i min ålder, precis som jag inte gjorde humor för folk över 65 när jag gjorde Nöjes­maskinen.”