Hela Sveriges histora på en plats

Irène Seth har tillsammans med bland andra Dick Harrison skrivit en bok om Almare Stäket.
Irène Seth har tillsammans med bland andra Dick Harrison skrivit en bok om Almare Stäket.
Boken har funnits i hennes tankar i 30 år. Tidigare kommunalrådet och Upplands-Brobon Irène Seth släpper idag en bok om svensk historia där Almare Stäket har huvudrollen.

På södra delen av Stäketsön med utsikt mot Järfälla ligger Almare Stäket som är en plats, en borg och en gård, precis så som den nya bokens titel anger.

Irène Seth har bott på gården sedan 80-talet då maken Johan Seth tog över släktgodset och tillsammans byggde de upp en konferensanläggning i den historiska miljön.

Över gårdens huvudbyggnad tronar initialerna efter Seth-familjens släktingar Samuel af Ugglas och Carolina Wittfoth som köpte gården 1799.

Sedan 2007 har dottern Caroline Seth drivit verksamheten, och när Irène Seth började dra sig tillbaka från kommunpolitiken efter moderaternas valförlust 2014 fick hon äntligen tid att påbörja den bok som hon så länge haft i tankarna.

– När man bor i den här historiska miljön vill man beskriva den. Man tittar på de här tavlorna och undrar vem det föreställer. Och under all denna tid har jag tänkt: varför finns det inte en bok om Almare Stäket, säger hon.

Excellensens rum har fått sitt namn av den ståtliga sängen. Här kan idag konferensgäster bo.

Boken Almare Stäket – en plats, en borg, en gård beskriver platsens historia ända från 1000-talet då Ingerun Hårdsdotter lät rista runor på en bergvägg i området. Många strider har utspelats här och genom historien har platsen varit en viktig plats för både adel och kyrka med sitt strategiska läge mitt i en farled.

– Almare Stäket har gjort inspel så många gånger i svensk historia, man kan förstå hur olika tider har varit och vilken roll de har spelat genom att följa det som hänt här, säger Irène Seth.

Barnkammaren. I hela huset har gamla tider bevarats.

Boken är indelad i tre delar, där Irène Seth skrivit om historien från 1843 och framåt. För den tidigare historien har hon tagit hjälp av konsthistorikerna och Lars och Ursula Sjöberg samt kändishistorikern Dick Harrison.

– På medeltiden gjorde de inget annat än att slå ihjäl varandra och jag tänkte att det här kan inte jag skriva om utan att påverkas av mina egna värderingar. Så jag tänkte: vem kan skriva det här på ett bra sätt och kontaktade Dick Harrison. Det lättade mitt hjärta när han tackade ja, säger Irène Seth.

De 186 sidorna svensk lokalhistoria har tagit två år att färdigställa.

– Boken har varit fantastisk att skriva, det känns jättebra, säger Irène Seth.

Irène Seth i Biljardrummet. Gården har funnits i släkten sedan slutet av 1700-talet. Nu beskrivs dess historia i en ny bok.

Ikväll hålls en releasefest för boken på Almare Stäkets herrgård och den 7 november kan den som vill träffa författarna Irène Seth och Dick Harrison på Folkets hus i Kallhäll.