Tomas växte upp på Sveriges största tbc-sjukhus

Tomas och hans bror Peter utanför överläkarvillan våren 1949. Här hjälper de chauffören Zetterlund att köra jord till rabatterna. Tomas står längst fram i vagnen och är 3 år gammal. De var söner till Tomas och Märta Bruce.
Tomas och hans bror Peter utanför överläkarvillan våren 1949. Här hjälper de chauffören Zetterlund att köra jord till rabatterna. Tomas står längst fram i vagnen och är 3 år gammal. De var söner till Tomas och Märta Bruce.
Tomas Bruce i dag.
Tomas Bruce i dag.
I Salem fanns Sveriges största sjukhus för lungsjuka.
På torsdag kommer Tomas Bruce för att berätta om hur det var att växa upp på Söderby sjukhus.
– Föredraget kommer att hållas i Parkskolan. Jag har faktiskt aldrig varit in där, det var inte tillåtet för oss barn att gå in i sjukhusbyggnaderna, säger han.

I slutet av 1800-talet och början av 1900-talet dog många svenskar av tuberkulos, även kallat lungsot. För att minska spridningen byggdes speciella sjukhus, sanatorium, där de lungsjuka vårdades. I Söderby byggdes Sveriges största sanatorium – Söderby sjukhus. På torsdag kommer Tomas Bruce hit för att berätta om sin uppväxt här. Han var son till överläkaren Torsten Bruce och växte upp här under 1940- och 1950-talet.

Var du inte rädd för att bli sjuk?

– Nej, det är inget du tänker på när du är 10 år. Och vi var vaccinerade mot tbc då, säger Tomas Bruce.

När sjukhuset byggdes var området som var självförsörjande på all slags personal helt stängt. För att komma in eller ut var du tvungen att passera portvaktstugor som fanns i båda ändar av sjukhusområdet.

Fakta

Hälften dog 1916

Hälften av de som skrevs in för vård på sanatorium avled inom fem år visade statistik från 1916 i en undersökning i Storbritannien.

Klockan 19 på torsdag berättar Tomas om sin uppväxt Parkskolan i Söderby.

Källa: Wikipedia

Men folk dog fortfarande av sjukdomen när Tomas växte upp och på sjukhusområdet fanns bland annat en kyrkogård för de som inte sändes till sin hemsocken efter att ha avlidit.

– Men jag har inga minnen av att grindarna stod stängda när jag växte upp, säger han.

Han kommer att berätta om livet på Söderby sjukhus på Parkskolan på torsdag. När han växte upp var Parkskolan en sjukhusbyggnad och han var därför aldrig in i den.

Hade folk munskydd på sig på sjukhusområdet?

– Nej, i alla fall inte de patienter som var ute och gick. På området fanns crocketbana och minigolfbana som patienterna kunde motionera på. Det fanns också en tennisbana på området, men den var för personalen och barnen till personalen, säger Tomas Bruce.

Vad kommer du att berätta om?

– Det blir en personlig berättelse där jag berättar om vår familj och vårt liv här.