Sylvia har en ny hit på gång

Sylvia Vrethammar är ingen tävlingsmänniska och tänkte först inte på Melodifestivalen som en tävling.
Sylvia Vrethammar är ingen tävlingsmänniska och tänkte först inte på Melodifestivalen som en tävling.
Med ”Trivialitet” ställer sig Sylvia Vrethammar på Melodifestivalens scen i Malmö nu på lördag. Hon tror att bidraget ska bli mer framgångsrikt än vad titeln antyder.

– Det är en typ av låt som jag inte hört på många år i Sverige.

En snörvlig Sylvia Vrethammar svarar när vi ringer upp henne i hemmet i Björknäs där hon laddar inför helgens melodifestival i Malmö.

– Jag tackar Gud att jag inte hade några inbokade shower just nu. Jag ska nog hinna bli kry.

Efter många år i medieskugga har det varit mycket Sylvia Vret­hammar den senaste tiden.

Och hennes färska framträdanden i ”Så mycket bättre” och ”Pluras kök” har inte gått spårlöst förbi. Folk har börjat heja på stan.

– Där är hon, säger de. Får vi ta en bild?

Och många är unga.

– Tjejerna i taxfreeshopen på Arlanda, de kan väl ha varit 25–30 år, ville prata, och på incheckningen var de så förtjusta att de inte brydde sig om jag hade överviktigt bagage.

Sylvia Vrethammar har varit med i Melodifestivalen fyra gånger tidigare, senast 2002.

– Men jag har inte tänkt på den alls sedan dess.

Det var skivbolaget och Christer Björkman som upptäckte hennes tävlingsbidrag, skrivet av hitkungen G-son, och inskickat till tävlingen med en annan sångerska vid micken.

– De skickade ett mejl till mig med budskapet: ”Här har du din hit”.

Låten ”Trivialitet” är lite bossa nova-inspirerad, men med ett högre tempo och ett modernt sound.

– Den är som klippt och skuren för mig och har en viktig text: Man ska njuta av de små detaljerna, och kunna se det stora i det lilla.

Det här hände mitt under inspelningarna av ”Så mycket bättre”.

– Så jag gick från en studio till en annan för att sjunga in låten.

En tid senare kom ett nytt mejl: Vill du vara med i festivalen? Låten i Sylvias tappning hade passerat nålsögat.

Melodifestivalen är en tuff tävling, men tävlingsmänniskan Sylvia Vrethammar finns inte, enligt henne själv

– Jag hade tänkt flyga hem direkt efter Malmö – när jag gjort min show, men då sa skivbolaget: Du kanske måste stanna kvar om du går vidare. Det hade jag inte ens tänkt på att jag kunde göra.

Hon jämför den jätteapparat som Melodifestivalen blivit med det tidiga 70-talet. Då togs en vinnande låt ut i ”Hylands hörna”. En närmast legendariskt talk-show där hon dessutom medverkade som sjungande värdinna.

– Det var Family four, Tommy Körberg och jag som turades om att sjunga de tävlande låtarna. ­Family four vann alltid, men det var faktiskt en journalist som sa: ”Kan inte du sjunga alla låtarna nästa gång, så att du vinner?”

Hon har också gjort en pionjärinsats i tysk tv under tidigt 70-tal. Sylvia Vrethammar skulle få en egen show.

– När vi kom dit förväntade sig alla att vi skulle mima till musiken. Men det ville inte jag som hade fantastiska musiker med mig från Sverige. Vi lyckades övertyga dem om att spela live. Fotograferna tyckte det var fantastiskt – detta hade de inte varit med om tidigare.

Sylvia Vrethammars långa karriär har mestadels varit lycklig. Men hennes största framgång, monsterhiten ”Eviva Espana”, fick också mörka moln över sig.

Texten är en lättsam semesterhyllning till Spanien, men kritiker tolkade den som en politisk hyllning av dåvarande diktatorn Franco.

Sylvia fick ta emot anonyma telefonsamtal. Och en gång när hon skulle handla blommor var det någon som väste: ”Mördare, mördare” bakom hennes rygg.

– Att något sådant kunde hända i blomsterbutiken i Orminge.

Men hon fortsatte att sjunga låten.

– Folk hade missförstått alltihop. Och jag tänkte att efter en övergångsperiod kommer det att vara glömt. Men än i dag är jag sparsam med att sjunga låten.

Fakta

Kom med i Guinness rekordbok

Namn: Sylvia Vrethammar.

Ålder: 67.

Bor: Björknäs i Nacka och utanför Köln i Tyskland.

Familj: Sambon och musikern Alex Gietz.

Ur produktionen: 20 album och tv-shower, framför allt i Tyskland.

Rekordhållare: Den engelska versionen av ”Eviva Espana” såldes i närmare en miljon exemplar. Den låg på hitlistan 28 veckor och nådde 4:e plats som högst. Det gav Sylvia Vrethammar en plats i Guinness rekordbok.

Aktuell: I Melodifestivalen nu på lördag den 23 februari, nytt album den 6 mars. Nyligen med i ”Så mycket bättre” och ”Pluras kök”. Firar 40 år som artist.