Graaf tillbaka i sadeln

I söndags hade det nya tv-programmet Stjärnhoppningen premiär i barnkanalen. Magdalena Graaf tävlar mot bland andra Ola Selmén, Sissela Benn och Zara Larsson.
I söndags hade det nya tv-programmet Stjärnhoppningen premiär i barnkanalen. Magdalena Graaf tävlar mot bland andra Ola Selmén, Sissela Benn och Zara Larsson.
”Han är en riktig läromästare”, säger Magdalena Graaf om det polska halvblodet Bingo.
”Han är en riktig läromästare”, säger Magdalena Graaf om det polska halvblodet Bingo.
Efter flera år ur hästsadeln har Magdalena Graaf nu tagit steget in i stallet igen.

Hon är en av åtta kändisar som just nu är aktuella i tv-programmet Stjärnhoppningen.

– Det känns otroligt roligt. Det är en kickstart in i ridningen igen, ­säger Magdalena Graaf, 38.

När Lokaltidningen Mitt i träffar henne är hon på plats vid ridhuset på Fornboda gård i Upplands Väsby för hoppträning tillsammans med Nicke Borg från rockgruppen Backyard Babies och artisten Sara Varga.

I SVT:s nya satsning Stjärnhoppningen ska de tillsammans med bland andra programledaren Rickard Olsson och skådespelaren Ola Rapace lära sig att rida. Under Globen horse show ska de sedan tävla mot varandra och resultatet visas på tv i januari.

Men för tidigare Kungsäng­enbon Magdalena Graaf spelar placeringen i tävlingen ingen större roll.

– Jag är inte så mycket av en tävlingsmänniska, så jag bryr mig inte så mycket om hur det går i Globen. Jag tävlar mest mot mig själv.

Hon säger själv att det känns lite vingligt i sadeln, men det är ingenting som syns på utsidan. Hon ser snarare väldigt säker ut uppe på hästen Bingos rygg och det märks att hon har ridit många gånger tidigare i livet.

– Jag red som tonåring, när jag gick i sjuan och åttan och var fodervärd. Så jag har balansen, det är bara modet som tryter, säger Magdalena Graaf och berättar att hon till stor del är självlärd.

– Jag galopperade på skogsvägar med full gas på den tiden.

Ett leende sprider sig över hennes ansikte när hon pratar om tonårstiden i stallet. Samma sak när hon pratar om en särskild familjemedlem – hästen Goliath.

Sedan tio år tillbaka äger hon den svarta Frieserhästen som hon köpte när hon bodde i England. Men efter hennes hjärnblödning 2009 fick han flytta till en vän i Skåne.

– Jag ville inte rida då, när jag i princip hade ett hål i huvudet.

Magdalena Graaf bor sedan några år i Vasastan med hela familjen. Men under flera år under sin uppväxt bodde hon i Kungsängen och läste ett år på Upplands-Bro gymnasium.

– Min mamma bor fortfarande i Kungsängen så jag hälsar på henne ibland. Det är så klart jätte­mysigt.

Hon sitter upp på det polska halvblodet Bingo som hon rider under programserien. Bredvid banan står projektledaren Susanne Hamne, från produktionsbolaget Visuell Film som gör serien, och tittar på de tre deltagarna som är med på träningen.

– Jag är så imponerad. Flera av deltagarna har aldrig haft kontakt med djur förut. Det här har öppnat en dörr för dem, säger hon.

Programmet är en förlängning av det populära eventet Stjärnhoppningen som genomförts sju år i rad under Globen Horse Show. Susanne Hamne berättar att många av deltagarna som varit med genom åren har fastnat i ridsporten.

– De allra flesta fortsätter och några skaffar egna hästar.

Magdalena Graaf verkar inte vara ett undantag.

– Jag tror att jag kommer att fortsätta. Jag ville göra det här för att se om jag fortfarande var intresserad, och det märker jag att jag är.

Fakta

Syns i tre olika tv-program

Namn: Magdalena Graaf.

Ålder: 38 år.

Bor: I Vasastan, tidigare i Kungsängen

Familj: Sönerna Charlie, Isaac, Lancelot och Tristan, fästmannen Filip samt hästen Goliath och hundvalpen Pyret.

Aktuell med: Programmet ”Stjärnhoppningen” i SVT:s barnkanalen där hon tävlar i hoppning mot sju andra kändisar. Är även programledare för ”Ensam mamma söker” och vinstutdelare i ”Postkodlotteriet”.