Syskonduon siktar på världssuccé

Sixten och Tova Strandell.
Sixten och Tova Strandell.
Några av alla talanger från västra Stockholm är syskonen Tova och Sixten Strandell från Bromma. Och de vill slå i hela världen.
– Det går att ta på redan nu, men det krävs hårt arbete för att ta sig dit.

De bor fortfarande hemma i villan i Smedslätten, 22-åriga Tova och 20-årige Sixten Strandell. Under uppväxten sjöng syskonen en hel del ihop hemma.

– Jag kommer i håg när vi hoppade i sängen och sjöng Mamma Mia. Och så blev det mycket sång i bilen när vi åkte på semester. Det var väl där det startade, säger berättar Tova.

Här är de hetaste stjärnorna från västerort

När de blev lite äldre sysslade de med musiken på var sitt håll. Sixten började spela gitarr och gick i Adolf Fredriks musikklasser.

– Min skola här i Bromma var så okulturell som den bara kan bli så jag tror inte heller jag riktigt visste att jag var så musikalisk. Senare gick jag en musiklinje på Blackebergs gymnasium, säger Tova.

För ett par år sedan började Tova spela in musik i Jonas von der Burgs studio. Samtidigt blev Sixten uppmärksammad på annat håll – och syskonen fördes samman och blev Strandells. För ungefär ett år sedan släppte de första EP:n ”Chance of rain”. Och plötsligt satt de i en radiostudio och pratade om sin nya singel.

– Där kändes det äkta, det var då vi förstod att det är det här vi ska göra, säger Sixten.

Därför är västerort ett musikunder

Under sommaren har de varit förband på Per Gessles turné – något som syskonen tyckte var ”sjukt kul”. Men turnélivet är inte bara en dans.

– Det är också väldigt slitigt, det är många tunga lyft när vi riggar, säger Sixten.

– Det är väldigt mycket slit och väldigt lite sång egentligen, säger Tova.

Men det är det värt. Och Gessles fans uppskattade Strandels.

– Det var många av fansen som kom på flera föreställningar för att se sin idol, och efter några gånger så sjöng de med i våra låtar också, säger Tova.

Syskonduon har uppmärksammats av skivbolag i USA och i våras var de i Los Angeles och skrev musik med meriterade låtskrivare som till exempel Johnny McDaid, som skrivit världshiten ”Shape of you”.

– Att gå in i studion med nya människor har gjort att vi har öppnat upp oss, det är som ett terapirum för alla som är där, säger Sixten.

I vår planerar de att åka till Nashville för att skriva mer musik.

Hur känns det att saker har tagit fart för er?

– Vi ser det inte som att saker har tagit fart riktig än, vi har stora ambitioner, säger Tova.

– Vi hade tur, väldigt mycket tur, säger Sixten.

– Och så är vi skickliga, fyller Tova i och skrattar.

”Kommer man ut till Ica i Smedslätten, får vi ofta höra  ´Hej Tova, vad bra det går för er´”

I Sverige och Stockholm är det inte många som känner igen dem på stan.

– Men kommer man ut till Ica i Smedslätten, får vi ofta höra  ”Hej Tova, vad bra det går för er”, säger Tova.

Och även om det är roligt att bli igenkänd på hemmaplan vill syskonen bli uppmärksammade utanför Brommas – och Sveriges – gränser.

– Vi siktar mycket längre, säger Tova.

– Det går att ta på redan nu, men det krävs hårt arbete för att ta sig dit. Men vi har fått intresse från andra länder och framförallt USA. Och får vi spridning där så ser det ljust ut, säger Sixten.