Ta cykeln och vinn en miljon

Man ska inte kunna fuska genom att googla och man ska inte kunna ta bilen.

I årets cykelorientering är det bara trampor som gäller. Och har man riktig tur kan man bli miljonär.

Den som vill vara med behöver bara hämta en karta och ett frågeformulär i exempelvis kommunhuset i Huddinge. Det går också att skriva ut direkt från kommunens sajt. Sedan är det bara att börja trampa runt på cykeln och orientera rätt.

– Det här är tredje året som vi har cykelorientering. Det är vi som har lagt upp rutten och kommunen står för vinsterna, säger Lennart Berg, ansvarig för södra Storstockholm hos Svenska cykelsällskapet.

Sträckan är ungefär 20 kilometer lång och går, beroende på var man väljer att starta, mellan Gladö kvarn, Sundby gård och ända bort till Visättra och Flemingsberg.

Cykelsällskapets tanke är att man ska lära känna Huddinge.

– Man kan själv se det som lite av en fritidssyssla att få vara ute och cykla. Man får lite motion och framför allt är det ett väldigt bra sätt att få se kommunen när man cykelorienterar, säger Lennart Berg.

Det finns totalt nio kontrollpunkter, och frågorna ska man inte kunna fuska sig till, förklarar Lennart Berg.

– Man ska inte kunna sitta och googla vid datorn och man ska inte heller kunna ta bilen, det är så vi har tänkt.

Så här lyder en fråga vid våtmarkerna i närheten av Brodal: ”På informationstavlan har punkten Tunnelmynning och sedimenteringsdamm ett nummer. Vilket?” Sannolikt knepigt att svara på om man inte besöker platsen.

Samtidigt har man gott om tid på sig att besöka de nio platserna.

– Fördelen är att man har till september på sig, man behöver inte göra hela rundan på en gång utan man kan välja olika etapper åt gången, säger Lennart Berg.

De priser som delats ut tidigare år har varierat mellan biobiljetter och trisslotter. I år är det dags för trisslotter igen, alla som svarar rätt får alltså chansen, om än en ynka sådan, att bli miljonärer.

Cykelorienteringen är ett bra sätt att få se kommunen, tycker Lennart Berg på Svenska cykelsällskapet.

Fakta

Cykelorientera fram till i höst

Den 20 kilometer långa sträckan med nio kontrollpunkter kan man cykla när som helst före den 30 september. Svaren ska skickas in senast den 18 oktober.

Här kan man hämta karta och formulär: Kommunhuset, Tekniska nämndhuset, Vårby bibliotek och Skogås bibliotek.

Källa: Huddinge kommun