Täbypolitiker i McCartneys bok

Paul  McCartney.
Paul McCartney.
Paul McCartney ger ut en kokbok.

Det svenska förordet skrivs av en lokalpolitiker från Täby.

– Kan nästan inte fatta det själv, säger Jonas Paulsson (MP).

Vad kan en lokalpolitiker från Täby och en av världens största rockstjärnor ha gemensamt? Jo, intresset för vegetarisk mat.

Visingebon Jonas Paulsson (MP) har skrivit förord till den svenska översättningen av ex-Beatlen Paul McCartneys kokbok Köttfri måndag.

– Det är obegripligt egentligen. På något sätt är det så stort att jag nästan inte känner någonting alls, men jag antar att det är ganska fantastiskt, säger Jonas Paulsson.

Köttfri måndag är ett internationellt nätverk med mål att minska köttkonsumtionen. Både Täbypolitikern och Paul McCartney är engagerade i organisationen.

Grön mat är också utgångspunkten för kokboken som rockstjärnan skrivit tillsammans med den brittiska matförfattaren Annie Riggs.

Boken släpptes på engelska redan 2009. I augusti kommer den till de svenska bokhyllorna, berättar Jonas Paulsson.

– Bokförlaget ringde mig för ett par månader sedan och frågade om jag ville göra förordet till den svenska översättningen av boken. Det ville jag självklart.

Täbypolitikern har även fått tillfälle att träffa Paul McCartney. När musikern spelade på Globen förra året var Jonas Paulsson inbjuden och fick sig en pratstund med sin idol innan konserten.

– Det kändes som att träffa gud. Vi pratade bara i fem minuter men jag passade på att berätta om hur vi jobbar inom organisationen här i Sverige.

Förutom McCartney själv vimlar det av stjärnor och kändisar i kokboken.

Bland annat bidrar skådespelaren Kevin Spacey och fotomodellen Pamela Anderson med recept.

Till att börja med släpps boken i endast 3 000 exemplar. Men det kan bli fler om intresset visar sig vara stort, enligt förlaget Isaberg.

Jonas Paulsson skriver förordet till den svenska översättningen av Paul McCartneys kokbok Köttfri måndag.