Näsby slott inspelningsplats för kannibalfilm

På bilden syns Näsby slott i Täby.
Näsby slott har huserat både Sjökrigsskolan och salongslejon. Nu ska det spelas in film.
Näsby slott har en dramatiskt historia. Det pampiga slottet eldhärjades 1897 och endast sotiga murrester och trappan blev kvar. Och dagens slottsmurar kan viska om krig, kärlek – och kannibalism.

I dag drivs Näsby slott som hotell- och konferensanläggning och är en plats där Täbyborna kan promenera i parken vid sjön eller njuta av hotellets afternoon tea och afterwork då och då.

Under årens lopp har det utspelat sig en hel del drama på slottet och rötterna sträcker sig så långt som tillbaka till 1200-talet. Hotelldirektör Anette Wheeler berättar att i början av 1900-talet ska konsteliten med Zorn, Liljefors och Milles i spetsen festat om i slottets salonger och mer nyligen var slottet romantiskt säte vid inspelningarna av Mark Levengoods tv-program Tro, hopp och kärlek, där präster sökte kärlek.

Där emellan har Näsby slott också varit en mer eller mindre förbjuden plats för de flesta under de år som Sjökrigsskolan huserade i fastigheterna.

För Anette Wheeler kändes det bara roligt när Täbybon Fredrik Hellqvist berättade om sitt filmprojekt ”Kannibalkungen” och undrade om han kunde få spela in skräckkomedin i någon av slottets rum.

Så Anette, har ni haft någon sekt tidigare som träffats i salongerna?

– Nej, men vi har ett spöke. Hon herre Dora och var slottsfru här. Carl Robert och Dora Lamm bodde här och hon går igen, men hon är snäll.

Den mörkmurriga salongen, där sektens middagar ska utspela sig i kortfilmen, är till vardags konferensrum.

– Det här är Sparresalen vi är i nu. Det var herrskapets Lamms privata matsal, förklarar Anette Wheeler.

LÄS MER: Fredrik ger liv åt Kannibalkungen