Takida intar Huddinge

Recensenter har slagits om vem som bäst sågar rockbandet Takida. Men bandet har en stor skara trogna fans och deras skivor säljer som smör.

I helgen är de huvudnumret på festivalens sista kväll.

De kan inte så mycket om Huddinge, det rockande bandet från Ånge. Men helt främmande är inte Stockholms näst största kommun.

– Jag är uppvuxen i Uppsala, så jag är inte så långt ifrån. Från Huddinge har jag faktiskt mest bara koll på hockeyspelarna, säger Takidas sångare Robert Petterson.

Snart blir det till att bekanta sig mer. Även om det kanske inte bara är publik från Huddinge som kommer till festivalen i helgen, så är det ”lilla” Björkängshallen på Sjövägen i kommunen som lockat till sig flera av landets främsta musikartister.

– Det är bra med eldsjälar som drar i gång sånt här, tycker Robert Petterson.

Takida är ett speciellt musik­fenomen. De producerar hit efter hit, skivorna har sålt platina och de har en trogen skara fans.

– Vi har haft förmånen att få med oss folk på det vi gör. Sedan har vi arbetat oss uppåt långsamt, satt realistiska mål och fansen har fått vara delaktiga.

Ändå har bandet hamnat på slagfältet mellan recensenternas skyttegravar, som nästan tycks ha tävlat i vem som sågat dem mest.

Det gick så långt i en recension att bandet polisanmälde en kritiker som dragit paralleller mellan bandet och funktionsnedsatta människor.

Till och med den kände medieprofilen Alex Schulman gick ut till bandets försvar och menade att ”det i snäva kretsar fungerar ganska bra att hata Takida”.

– I dag kan man läsa olika recensioner och det står nästan exakt samma saker, ingen vågar vara nyskapande när de skriver om oss. Det är som att svära i kyrkan om någon vågar skriva något bra, säger Robert Petterson.

Hur har ni tagit recensionerna?

– Vi har mest roligt åt det i dag. Jag tror att det varit ett av framgångsrecepten för oss. Recensionerna har berört andra på ett underligt sätt, för vår del så fortsätter vi på samma bana som innan.

Huddinge Festival är uppdelat på fyra kvällar. Under sista kvällen, som bär namnet ”Grand Finale”, intar Takida scenen.

Det är också i Huddinge som bandet rivstartar sin spelsommar.

– Det är en riktig spelglädje att få inleda sommaren med en festivalspelning, säger Robert Petterson.

Takida är uppbokat hela sommaren, då totalt elva spelningar väntar runt om i Sverige. Nästa gång 08:orna får chansen att se bandet blir i slutet av september då de uppträder på Gröna Lund.

Mellan varven fortsätter också arbetet med att skriva nytt material till en framtida platta.

– Vi åker till en stuga i fjällen där vi sitter och skriver. Där finns ingen press utan vi kan jobba i lugn och ro.

Fakta

Rockarna från Ånge blir festivalens final

Namn: Takida.

Medlemmar: Robert Pettersson (sång), Tomas Wallin (gitarr), Mattias Larsson (gitarr), Fredrik Pålsson (bas), Kristoffer Söderström (trummor).

Bildades: 1999 i Ånge.

Debutplatta: ”Make You Breathe”, 2006. Har släppt ytterligare tre skivor, senaste skivan ”The Burning Heart” släpptes förra året.

Aktuella: Avslutar Huddinge Festival på lördag. Denna fjärde och sista kväll spelar även band som Tant Strul, Bob Hund och The Pusher.Källa: takidamusic.com, Huddinge festival