Min lokala hjälte

En olydig kamp för mångfald

Lockar lyssnare med folkmusik. Esmeralda Moberg har redan ökat lyssnarsiffrorna för ”Folke” i P2 sedan hon blev ny programledare i februari.
Lockar lyssnare med folkmusik. Esmeralda Moberg har redan ökat lyssnarsiffrorna för ”Folke” i P2 sedan hon blev ny programledare i februari.
Hon har skällt ut Sverigedemokraterna i en gränd i Gamla stan.

Men som program-ledare i P2:s ”Folke” får Esmeralda Moberg tona ner sin debattarga sida.

Missionen om det mångkulturella driver hon i stället genom folkmusiken.

Folksångerskan Esmeralda Moberg har blivit omnämnd som den olydiga folksångerskan. Hon tror att det är för att hon ofta ”hoppar över skaklarna” och har svårt att hålla sig inom en genre. Tillsammans med ”Embee” från Looptroop Rockers bildar hon duon Skuggpoeten.

För tillfället har hon lagt den egna sångkarriären på is. I februari fick hon plötsligt ett helt nytt jobb – som programledare i P2:s musikmagasin ”Folke”, som spelar folk- och världsmusik.

I stället för att jobba med sitt eget musikaliska konstnärskap ägnar hon tiden åt att lyssna på andras. Förutom att leda programmet är hon också den som väljer vilken musik som ska spelas.

Och med hela världens folkmusik som grund är det lätt att drunk­na. Men Esmeralda talar lyriskt om uppdraget när hon tar emot oss i Radiohuset på Gärdet.

– Musiken är det bästa sättet att mötas på för människor från olika kulturer. Ingen hamnar i underläge på grund av bristande språkkunskaper, utan alla spelar på samma planhalva.

Man kan säga att Esmeralda är något av en förespråkare för mångfaldssamhället. Hon har en idé om att väcka liv i sömniga hembygdsföreningar och skapa en mötesplats där genom att införa mer världsmusik i stugorna.

– Som folkmusiker känner man ofta igen sig i låtar från andra delar av världen.

Sedan 2000 bor hon i Tensta, i en bostadsrätt vid vattentornet. När hon går till sin lokala skomakare Elias brukar de snacka musik.

– Han tror att svensk folkmusik är Carola och sådant. Då brukar jag sjunga på folkvisor så han ska höra att det inte alls är så. Då skiner han upp: ”aha den schottisen, den känner jag igen”, eller ”å den där vaggvisan kommer från Senegal”, berättar hon.

Esmeralda varvar boendet i miljonprogrammet med ett hus på vischan på Gotland.

– Många tror att jag är väldigt social, men jag har också en total enstöring inom mig. När jag är på Gotland kan det gå flera dagar utan att jag pratar med någon i telefon, säger hon.

Förutom att vara folksångerska och skådespelerska är Esmeralda även en driven skribent. Som bloggare har hon gjort sig känd för sitt öppna brev till Sverigedemokraterna, där hon försvarar den svenska folkmusiken och rätten att kunna blanda den med annan folkmusik. Brevet skrev hon efter att hon mött Sverigedemokraternas ledare Jimmie Åkesson i en gränd i Gamla stan. Men efter att hon fick jobbet inom public service får hon hålla igen sin debattlusta.

– Det är en stor uppoffring. Samtidigt förstår jag varför det är så viktig att vi är objektiva. Public service har de högsta förtroendesiffrorna, det är asfett och viktigt att bevara.

Hon har just avverkat ett långt arbetspass med programmet när vi träffas och klockan närmar sig fem då många beger sig hemåt från radiohuset.

– Det är fascinerande med arbetstider. ”Nä nu är klockan fem, då är det dags att gå hem”. Jag har aldrig haft arbetstider på det sättet.

Trots att hon har jobbat en hel dag sprudlar hon av energi. Hon är fortfarande eld och lågor över sitt nya jobb.

– Att jobba med public service är bland det finaste man kan göra. Min producent har jobbat här i 35 år, det ser jag som den ultimata grejen.

Många tror att jag är väldigt social, men jag har också en total enstöring inom mig.ESMERALDA MOBERG

Fakta

Tänker och springer ifrån dålig energi ute på Järvafältet

Namn: Esmeralda Moberg.

Ålder: 37 år.

Bor: I Tensta och på Gotland. Järvafältet är hennes kompis. Där har hon avverkat hundratals mil under sina löparrundor. ”Där har jag tänkt många bra tankar och sprungit ifrån dålig energi.”

Yrke: Programledare, sångerska, skådespelerska och tonsättare.

Aktuell: Som ny programledare i P2:s musikmagasin ”Folke” för folk- och världsmusik som sänds på söndagar klockan 19 och på webben.

Övrigt: Har jobbat med Teater i Haga sedan 2000. Är kapellmästare i sommarens uppsättning ”Grimmisch”.

Egna favoriter: Oum Kaltoum, Sabahat Akkiraz, Nusrat Fateh Ali Khan, Shamiran Said. På Folkes hemsida lägger hon ut Spotifylistor med låtar som hon spelat.