Tavlor med kritiska budskap

När han var fem år lärde Foad Azamis mamma honom att måla.

Nu ställer han ut sina tavlor som gör upp med kvinnoförtrycket i Iran.

– Vi konstnärer måste vara modiga, säger han.

Just nu pågår ett familjeparty på Överby gård utanför Rotebro. Systrarna Sahar och Sara Jafarnejad ställer ut sina tavlor tillsammans med Sahars man Foad Azami.

Och de har mer än släktbanden gemensamt. Alla tre är unga konstnärer från Upplands-Väsby med iranskt påbrå.

– Vår konst har samma tema, mycket känslor och färg. Mycket att berätta, säger Foad Azami.

Men vägen till Sverige och Överby gård har varit allt annat än spikrak.

Mitt under brinnande krig mellan Iran och Irak föddes Foad Azami. Han var yngst i en brödraskara på tre i en kurdisk stad i Iran. Hans mamma, morbröder och morfar var konstnärligt lagda och i femårsåldern fick Foad lära sig att måla av sin mamma.

– Vi målade enkla saker, som en anka, du vet, barnmåleri. När jag blev lite äldre utvecklade jag en passion för bilar och flygplan, säger Foad Azami.

Men livet som kurd i det totalitära Iran var inte enkelt. Som 16-åring beslutade sig Foad för att flytta till Irak och engagera sig i det kurdiska partiet där.

Men det politiska klimatet var manligt och militäriskt. Det passade inte den konstnärlige Foad alls. Han flyttade till USA och utbildade sig inom konst och design. Och på nätet träffade han en iransk kvinna som bodde i Sverige – Sahar Jafarnejad.

– För sex år sedan gifte vi oss och jag flyttade till Sverige, berättar Foad.

Tillsammans med Sahars syster Sara ställer de ut sin konst på Överby gård. Många av tavlorna tar upp förtrycket som befolkningen utsätts för i Iran, kvinnors rättigheter och islamistisk extremism.

– Konst kan vara den där vassa tungan som skär rakt igenom systemet. Därför får konstnärer inte vara rädda, vi måste vara modiga, säger Foad Azami.

Hans kurdiska bakgrund och erfarenheter från Iran påverkar Foad Azamis konstnärskap.

– Vi kan skapa nya tankar i samhället med konst. Konstnärer måste använda den makten.

Utställningen på Överby gård pågår fram till söndag.